Броени часове до развръзката около битката за БНБ, която нажежи

...
Броени часове до развръзката около битката за БНБ, която нажежи
Коментари Харесай

За избора на управител на БНБ: Сам кон да печели състезанието не е добре

Броени часове до развръзката към борбата за Българска народна банка, която нажежи пристрастеностите в ръководещата коалиция и финални диалози сред политиците

Партиите в ръководещата коалиция разискват по какъв начин ще гласоподават, съобщи

Три от партиите в ръководещата коалиция са единомислещи - постът шеф на Българската национална банка би трябвало да се излъчи с необятна поддръжка.

„ Сам кон да печели надпреварата не е добре. Би трябвало да има и други кандидатури от банковия бранш, а не политици. Вече станаха доста приказки. Трябваше през цялото време обединението да има една кандидатура, само че ще забележим какво ще се случи”, разяснява Манол Генов от Българска социалистическа партия.

„ Управляващото болшинство, би трябвало да остане болшинство. Това е смисълът на съдружно съглашение. Там категорично е написано като цел: ”Обща политика по назначението на такива органи”- изключително БНБ”, изясни съпредседателят на „ Демократична България” Христо Иванов.

По отношение неотстъпчивостта на Каримански Иванов добави, че всеки има право на персонална упоритост.

„ Но поради една персона да се сложи ръководството на страната на карта, аз не мога да си го обясня. Когато трима от четирима от сътрудниците не са съгласни, това би трябвало да бъде чуто”, добави той.

Министър-председателят Кирил Петков прикани Любомир Каримански да отдръпне номинацията си.

„ Когато има спор за номинации, доста по-добре е тази номинация да бъде отдръпната, да се седне, да се приказва и да се избере човек, зад който застава цялата коалиция. В момента Каримански има поддръжката на един от четирите. Това не е верният метод да се взимат решения за толкоз значими постове”, съобщи той.

Въпреки апелите на съдружните сътрудници Каримански за следващ път отхвърли да се отдръпна.

„ Аз не мисля, че обединението и въобще обединения се основават за постове. Това бих желал да кажа на нашите сътрудници. Коалицията не е формирана за избора на поста шеф на Българска народна банка. Очаквам всички тези, кои то почитат цялата тази процедура да мислят за институцията Българска народна банка надпартийно и да имат вяра, че когато би трябвало да се избира гуверньор, да мислят за трикольора”, добави от своя страна Каримански.

Кандидатът няма да получи поддръжка и от 13-те депутати на „ Възраждане”.

„ Няма по какъв начин да подкрепим претендент, който е срещу фискалната самостоятелност и със своята политика обезсмисля поста, който желае да заеме, тъй като в случай че България влезе в Еврозоната, Българската национална банка се изпразва от наличие и смисъл”, счита водачът на партията Костадин Костадинов.

Останалите две опозиционни партии - ГЕРБ и Движение за права и свободи към момента не са оповестили по какъв начин биха дали своят вот в пленарната зала.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР