Броенето на машинните разписки, предизвикало толкова разпри по време на

...
Броенето на машинните разписки, предизвикало толкова разпри по време на
Коментари Харесай

Спор в ЦИК - има случаи с разлики в броенето на гласове от машините и броенето от хората

Броенето на машинните разписки, провокирало толкоз разпри по време на предизборната акция, занапред ще основава нови главоболия на Централната изборна комисия (ЦИК). За това споделя в днешния си брой.

В комисията започнаха да идват първите сигнали за разминавания сред изброените бележки и резултатите от изборите, записани в протоколите на изборните секции. Комисарите обаче към този момент считат да изчакат – най-малко до момента в който изтече срокът, в който могат да се оспорват резултатите от вота, т.е., краят на ноември. Иначе сходни проблеми се чакаха, още когато комисията реши, че отрязъците би трябвало да се броят във всички секции с машинно гласоподаване.

На съвещанието на на 23 ноември бяха прегледани два получени сигнала за такова противоречие при гласуването за депутати на 14 ноември. И двата засягат секция №244606022 в столичния квартал Подуяне (24-и изборен район). В сигналите се показва, че машината в секцията е отчела 103 гласа за обединението. При броенето на разписките обаче е имало единствено 23 гласа за същата групировка. Зам.-шефът на ЦИК, която рапортува сигналите, предложи да се изиска цялата информация на секционната комисия и да се направи инспекция.

В този миг микрофоните, на които приказват комисарите, бяха изключени, както постоянно се случва, когато те не желаят да бъдат чути. Когато още веднъж заработиха, Матева разгласи, че сигналите към този момент ще останат за запознаване. А документите на въпросната секционна комисия ще бъде изискана след приключването на периода за оборване на вота. Изглежда някой от членовете на ЦИК беше предложил тази стъпка, а сътрудниците му се бяха съгласили.

Кой не брои вярно – машината или хората?

Не мина обаче без спор по тематиката. Комисарите се разделиха на два лагера – тези, които считат, че грешката е на секционната комисия, и останалите, които се съмняват в машините.

Емил Войнов (БСП), който влизаше в първата група, уточни, че съгласно протокола от машината действителните гласове са 316. От тях 309 са подадени за кандидатски листи, а останалите седем са „ Не поддържам никого ”. В приложението, което секционната комисия попълня след броенето на разписките, са записани същите цифри. Има обаче една огромна разлика. В приложението е записан и броят на разписките за всяка обособена групировка, взела участие на изборите. Когато се съберат тези разписки, излиза, че са общо 229. Това е с 80 броя по-малко, в сравнение с тези 309 разписки, които самата комисия е записала при започване на приложението. Според Войнов това значи, че секционната комисия е сбъркала при броенето.

„ Преди да правим инспекция, дано да не бързаме с изводите ”, пресече го секретарят на ЦИК Севинч Солакова (ДПС). И добави: „ Много е елементарно да кажем, че има неточност на секционната изборна комисия. В последна сметка, може да се окаже и по този начин. Но не би трябвало да го споделяме наизуст, а въз основа на осъществена инспекция. ”

Намеси се и Ерхан Чаушев (ДПС). „ Аз пък мога да ви настоявам, че има проблеми в софтуера, по същата логичност... Все отново 5-6 индивида са броили някакви разписки. Не може да се твърди, че единствено хората бъркат. Трябва да се ревизира и софтуерът. ”

Раздразнен, Войнов повтори какво беше записано в приложението с преброените разписки. От една страна, от секционната комисия регистрират, че са преброили общо 316 бележки, а въпреки това, разписките за всички обединения излизат общо 229 броя. „ Значи може да се направи изводът, че някой е взел едно тесте разписки, поставил си ги е в джоба и по-късно е преброил по-малко гласове ”, сподели той. Това, което най-после сплоти комисарите, е, че сега няма да създадат нищо.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР