Бритиш петролиум (BP) заяви в неделя, че ще продаде своя

...
Бритиш петролиум (BP) заяви в неделя, че ще продаде своя
Коментари Харесай

Бритиш петролиум продава дела си в Роснефт заради войната в Украйна

" Бритиш петролиум " (BP) съобщи в неделя, че ще продаде своя дял от 19,65% в съветския петролен колос " Роснефт " поради нашествието на Русия в Украйна и на фона на възходящ напън за сходна стъпка от страна на английското държавно управление, съобщи Ройтерс.

Решението за отвод на английския холдинг от присъединяване в " Роснефт " ще докара до разноски в размер до 25 милиарда $ в края на първото тримесечие, се показва в изказването на BP. " Бритиш петролиум " закупи акционерното си присъединяване в Роснефт през 2013 година като част от продажбата на дял за 12,5 милиарда $ в TNK-BP (бивша огромна отвесно интегрирана съветска петролна компания със седалище в Москва).

Главният изпълнителен шеф на BP Бърнард Луни и неговият предходник Боб Дъдли ще се отдръпват от борда на " Роснефт ".

" Като толкоз доста хора, аз бях надълбоко шокиран и тъжен от обстановката, която се разпростира в Украйна и сърцето ми е за всички наранени. Това ни накара да преосмислим фундаментално позицията на " Бритиш Петролиум " с " Роснефт. Убеден съм, че решенията, които взехме като ръб освен е вярното нещо, само че е и в дълготраен интерес на BP ", уточни Луни.

Хелге Лунд, ръководител на " Бритиш Петролиум ", разказа нашествието на Русия в Украйна като " акт на експанзия, който има трагични последствия в целия район “.

Той сподели, че компанията BP е работила в Русия повече от 30 години, " работейки с брилянтни съветски сътрудници ".

" Въпреки това, тази военна акция съставлява фундаментална смяна “, продължи той. Лунд сподели, че бордът е стигнал до заключението, че присъединяване на компанията в Роснефт, държавно дружество, " просто не може да продължи ".

Лунд съшо по този начин означи, че холдингът " Роснефт " " към този момент не е в сходство с бизнеса и тактиката на BP ". Според него излизането на BP от " Роснефт " е " в най-хубав дълготраен интерес на всички наши акционери ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР