British American Tobacco сключва сделка за продажбата на руския си бизнес

...
British American Tobacco сключи споразумение за продажба на бизнеса си
Коментари Харесай

British American Tobacco сключи споразумение за продажба на бизнеса си в Русия и Беларус, съобщи компанията в четвъртък, повече от 18 месеца след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, което предизвика масово изселване на западни фирми от Русия.

BAT (BTI) каза в изявление, че е сключила официално споразумение за продажба с консорциум, ръководен от членове на мениджърския екип на неговите руски операции. Очаква се сделката да приключи през следващия месец, добави той.

„След завършването BAT вече няма да има присъствие в Русия или Беларус и няма да получава финансова печалба от текущите продажби на тези пазари“, каза компанията.

Говорител на BAT отказа да коментира продажната цена.

През февруари компанията заяви, че нейните резултати за 2022 г. са били повредени от такса от £612 милиона ($764 милиона), свързана с нейния руски и беларуски бизнес. Таксите за обезценка - тоест рязко намаляване на стойността на активите - съставляват по-голямата част от тази сума.

Офисите на BAT в Лондон, видяни през януари 2021 г. Лондонските офиси на BAT, видени през януари 2021 г Тоби Мелвил/Ройтерс

Руският и беларуският бизнес на BAT представляват около 2,7% от приходите.

Компанията на стойност 72 милиарда долара заяви още през март миналата година, малко след избухването на войната, че нейната собственост върху руския бизнес „вече не е устойчива в настоящата среда“.

Но оттогава Кремъл прави все по-трудно западните компании да се изтеглят от Русия и ги задължава да плащат солидна такса на правителството при продажба на активите си.

Холандският производител на бира Heineken обяви напускането на страната миналия месец, заявявайки, че е продал руския си бизнес за символичните 1 евро (1 долар).

Изпълнителният директор на компанията Долф ван ден Бринк каза в изявление по онова време, че процесът е отнел „много повече време“, отколкото се надяваше, и подчерта „значителните предизвикателства, пред които са изправени големите производствени компании“, опитващи се да напуснат Русия.

Като част от сделката, договорена от BAT, условията на наемане на руски и беларуски работници ще бъдат сравними с техните съществуващи условия за минимум две години след приключване на продажбата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР