Британското правителство съобщи, че е блокирало придобиването на Пълсик (Pulsic),

...
Британското правителство съобщи, че е блокирало придобиването на Пълсик (Pulsic),
Коментари Харесай

Лондон блокира придобиването на предприятие за електроника от китайски купувач

Британското държавно управление заяви, че е блокирало придобиването на " Пълсик " (Pulsic), дружество за разработка на електронни схеми, от основаната в Хонконг компания " Супер Ориндж Ейч Кей " (Super Orange HK) поради " опасност за националната сигурност ", съобщи Франс прес.

Министърът за бизнеса Куаси Куартънг уточни в Туитър, че е взел дефинитивно решение по силата на закона за националната сигурност и вложенията, с цел да попречи на придобиването на английската компания от китайското сдружение.

" Пълсик " е учредена през 2000 година и централата ѝ е в западния британски град Бристол. Тя развива активност във Англия, само че също по този начин и в Съединени американски щати и Япония, като създава програмен продукт за производството на полупроводници. В нея работят малко над 40 души, по данни на адвокатската фирма " Диълрум " (Dealroom).

Предприятието има принос в създаването на високотехнологични интегрирани схеми, които могат да се употребяват както за цивилен, по този начин и за военни цели, се споделя в решението на министерството на бизнеса. Според ведомството тези принадлежности могат да се употребяват за въвеждане на функционалности във веригите, евентуално без знанието на потребителя.

На фона на възходящите безпокойства във Англия по отношение на китайските вложения в стратегически активи Лондон ускори при започване на годината пълномощията си за надзор и даже за блокиране при нужда на закупуването на английски компании от задгранични субекти, когато става въпрос за опасност за националната сигурност.

През май Лондон заяви, че изследва отражението върху националната сигурност на придобиването през лятото на 2021 година на най-големия английски производител на полупроводници, уелския " Уейфър фаб " (Wafer Fab), от " Некспериа " (Nexperia) - нидерландска компания за полупроводници, принадлежаща на китайската " Уингтек " (Wingtech).

Година преди този момент, през юли 2020 година, Лондон разгласи, че изключва китайския колос " Хуавей " (Huawei) от 5Джи мрежата си, базирайки се на опасност за националната сигурност.

Британските медии от месеци разясняват допустимо премахване на друга китайска група, Китайската национална нуклеарна корпорация (China General Nuclear Corp - CGN), от плана за нова атомна централа с вода под налягане ЕПР (EPR) Сайзуел Си в Съфолк, Източна Англия, взаимно с френския енергиен колос Е Де Еф (EDF). Правителството още не е взело дефинитивно решение.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР