Британското правителство планира законодателство, което може да подкопае ключови елементи

...
Британското правителство планира законодателство, което може да подкопае ключови елементи
Коментари Харесай

Лондон опитва да заобиколи Брекзит

Британското държавно управление възнамерява законодателство, което може да подкопае основни детайли от Споразумението за отдръпване от предишния октомври. Този ход заплашва да провали актуалните търговски договаряния сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, които се възобновяват в Лондон във вторник.

Брекзитърите се притесняват, че съглашението, включващо протокол за отбягване на връщане към твърда граница в Северна Ирландия, прави същинската суверенност на Обединеното кралство невъзможна, защото оставя Лондон привързан с Брюксел в основни области, в това число държавната помощ и митническата политика.

В знак на възходящо напрежение сред двете страни, Дейвид Фрост, основният договарящ от английска страна, се зарече през уикенда, че Обединеното кралство няма да се трансформира в “държава-клиент” на Европейски Съюз, като одобри комерсиално съглашение включващо така наречен “клаузи за равни условия”, които уреждат общи правила и стандарти за двете страни.

Срещу какво възразява английското държавно управление? Срещу два основни аспекта от ревизирания протокол за Северна Ирландия, за които английският министър председател Борис Джонсън се споразумя с водачите на Европейски Съюз предходната година.

Първият е член 10, който гласи, че законодателството на Европейски Съюз по отношение на държавните помощи ще се ползва за Обединеното кралство във връзка с търговията със артикули в Северна Ирландия. Това значи, че английското държавно управление е длъжно да уведоми Брюксел за всяко решение за държавна помощ, в това число такова, отнасящо се до бизнеса във Англия, които би могло да засегне бизнеса в района - едно евентуално широкообхватно обвързване, което съгласно някои е несъвместимо с цялостното възобновяване на суверенитета.

Вторият е условието компаниите от Северна Ирландия да попълнят систематизирани заявления за експорт, когато изпращат артикули до Англия, което се пояснява като противоречащо на обещанието Северна Ирландия да има “безпрепятствен достъп” до вътрешния пазар на страната.

Защо протоколът за Северна Ирландия е толкоз спорен? Защото предходната година Борис Джонсън даде обещание, че съглашението за Брекзит ще разреши на Англия да напусне Европейски Съюз “цяла и непокътната” - макар че Северна Ирландия трябваше да продължи да следва европейските правила по отношение на митниците, налога върху добавената стойност, държавните помощи и стандартите за артикули.

Протоколът сътвори специфичен режим за Северна Ирландия като средство за решение на главоблъсканицата по какъв начин да се избегне твърда икономическа граница, само че през последните месеци мащабът на отговорностите, които той съдържа, изпъква все по-очевидно.

Запознати с проектите разясняват, че законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство ще опонира и на двете договорни отговорности, произлизащи от Споразумението за отдръпване.

Новото законодателство ще може да се употребява за ограничение на опцията страните да употребяват британски съдилища за оборване на решения за държавна помощ, които съгласно тях засягат Северна Ирландия и за които съгласно изискванията на протокола би трябвало да се уведомява Брюксел.

Също, чакат се текстове, гласящи, че “независимо от отговорностите в съглашението за оттегляне”, компаниите от Северна Ирландия няма да са длъжни да подават систематизирани заявления за експорт, когато изпращат артикули във Англия.

Какви са евентуалните последствия? Законодателният резултат ще е широкообхватен и може да се разпростре даже отвън границите на Брекзит. Брюксел неведнъж дава ясно да се разбере, че цялостното използване на Споразумението за отдръпване е наложително изискване за всевъзможни бъдещи сделки, а за Европейски Съюз няма по-чувствителна тематика от усърдно направения протокол за Северна Ирландия.

Обезпокоени публични представители на Обединеното кралство към този момент обмислят дали страната ще запази задоволително честен престиж, с цел да осъжда да вземем за пример китайските репресии в Хонконг като нарушаване на интернационалното право, в случай че личното й държавно управление гледа да избегне клаузите от съглашението за отдръпване с Европейски Съюз, които не го устройват.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР