Британският вестник Дейли Мейл съобщава, че според мнението на редица

...
Британският вестник Дейли Мейл съобщава, че според мнението на редица
Коментари Харесай

Измивате ли пилето? Ето защо никога не трябва да правите това!

Британският вестник Дейли Мейл оповестява, че съгласно мнението на редица специалисти, в случай че измиете пилето преди да го сготвите, съществено нараства заплахата да се натровите.

Изследвания на Британската организация за стандарт на храните потвърждават, че единствено половината хора знаят по какъв начин тъкмо се подготвя пиле преди да бъде сготвено.

Според Агенцията миенето на сурово пиле съществено ще ви заплаши от хранително натравяне поради бактерията Campylobaster, с която водата се свързва по време на миенето. Когато измивате пилето, вие в действителност разнасяте тази бактерия на всички места по него.

Campylobacter е най-честата причина за хранително отравяне във Англия.
280 000 души годишно получават отравяне с тази бактерия, което е повече от инфектираните със салмонела, листерия и ешерихия коли взети дружно.
" Главният път на зараза е посредством храната и напитките. Най-честият източник на тази бактерия са инфектираните птици. Бактерията се предава на хората посредством незадоволително готвене, само че и с миене на суровото пиле " – декларира професор Сара О`Браян от Института по инфекции и международно здраве към университета в Ливърпул.

По нейни думи, с цел да се болести човек с Campylobacter, са нужни единствено 100 микроорганизми от бактерията спрямо 10 000, които са нужни при болест със салмонела.

Най-рискованите групи, които са застрашени от заразяване с Campylobacter, са децата под 5-годишна възраст и хората, които одобряват антиацидни лекарства.

При натравяне бактерията предизвиква синдром на дразнимото черво, който мощно отслабва имунната система и нападна нервните кафези. Това от своя страна може да провокира артрит и даже парализа.

Експертите поучават пилешкото месо да се съхранява, опаковано в долната част, тъй че да не капе върху други храни.

Пилето не се измива в недопечен тип, защото при термичната обработка, всички микроби ще изчезнат.

След подготвяне на пилето наложително би трябвало да измиете ръцете си и всички принадлежности, които сте употребявали, с топла вода и препарат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР