. Британският предприемач Ричард Брансън вече има зад гърба си

...
. Британският предприемач Ричард Брансън вече има зад гърба си
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската компания Върджин Орбит за втори път достигна орбита!

. Британският бизнесмен Ричард Брансън към този момент има зад тила си два сполучливи полета до орбита, откакто през днешния ден учредената от него американска компания Върджин Орбит изпрати в космоса седем спътника! 

Напомням на читателите, че за разлика от останалите галактически компании, които имат наземни стартови площадки, Върджин Орбит изстрелва ракетите си “ЛончърУан ” от модифициран самолет-носител “Боинг 747 ”. Космическите пускове от борда на аероплан не са оригиналност – в недалечното минало летеше постоянно ракетата на Нортроп Груман “Пегас ”. Но “ЛончърУан ” е първата течнотоварна галактическа ракета, изстреляна до орбита от аероплан. Всички останали орбитални ракети с въздушен старт са били твърдогоривни.

Днес модифицираният “Боинг 747 ” излетя в 16:50 ч. българско време. Освобождаването на “ЛончърУан ” от него беше осъществено в 17:47 ч. българско време, до момента в който самолетът беше над Тихия Океан – мярка за сигурност при положение на повреда. Но нямаше никакви проблеми при всички стадии на задачата и няколко минути след старта ракетата доближи до предварителната си целева орбита. Час по-късно Върджин орбит удостовери, че съгласно първичните данни спътниците са в стадий на освобождение. 

И по този начин, равносметката е следната – от 25 май 2020 година до ден сегашен “ЛончърУан ” е летяла три пъти, като два от полетите са сполучливи. Единствено дебютният полет е приключил с крах, само че все пак той е послужил за валидиране на главните системи на галактическата ракета. 

Няма спор, че занапред нататък ракетата “ЛончърУан ” ще заема значима част от галактическите проекти на Съединени американски щати. Четири от изведените през днешния ден спътници бяха за потребностите на американския департмент по защита.

Друг от спътниците беше поръчан от военновъздушните сили на Нидерландия, а последните два са на компанията SatRevolution в Полша и ще организират наблюдения на Земята. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР