Британският паунд прескочи последната си върхова стойност от месец февруари

...
Британският паунд прескочи последната си върхова стойност от месец февруари
Коментари Харесай

Паундът достигна тригодишен връх спрямо долара

Британският паунд прескочи последната си върхова стойност от месец февруари и удължи облагите си от началото на годината до 4,2%, съобщи Блумбърг.

Поскъпването на паунда идва на фона на фона на упованията, че три четвърти от популацията на Обединеното кралство ще бъдат имунизирани ваксинирани с две дози ваксина против ковид в границите на месец, в случай че бъде непокътнато актуалното движение на имунизация, сочат данни, събрани от Блумбърг и университета „ Джонс Хопкинс “.

„ Паудът е желан, защото напредъкът с имунизацията слага Англия по покрай икономическа нормализация спрямо другите страни “, разяснява Тошия Ямаучи от Ueda Harlow Ltd. „ Британската валута може да доближи ниво от 1,45 $ за паунд “, добави той.

Към 9:30 часа българско време паундът се разменя за 1,4228 $, откакто по-рано доближи ниво от 1,4248 $ за паунд – най-високото равнище от април 2018 година За месец май английската валута нарастна с 2,8%, регистрирайки втори месечен растеж.

Ралито на паунда отразява сравнителния триумф на Англия в преодоляването на пандемията, като управляващите в страната възнамеряват цялостно отваряне на стопанската система от 21 юни. Макар че разпространяването на мощно заразния вид от Индия съставлява риск, съгласно премиера Борис Джонсън няма основателна причина за отсрочване на разхлабването на ограниченията.

Позитивно на валутата се отразяват и спекулациите, че Английската централна банка ще алармира за нарастване на главната си рента от идната година. Според данни, събрани от Блумбърг, има 46% възможност централната банка да усили лиихвата до август 2022 година

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР