Британският парламент отбелязва 160-годишнината на часовниковата кула Биг Бен, но

...
Британският парламент отбелязва 160-годишнината на часовниковата кула Биг Бен, но
Коментари Харесай

Без камбанен звън за 160-ата годишнина на лондонския Биг Бен

Британският парламент отбелязва 160-годишнината на часовниковата кула Биг Бен, само че познатият звън няма да прозвучи поради продължаващата реституция, заяви Ройтерс.

Заради реставрацията 96-метровата кула, която към този момент се назовава " Елизабет ", е заобиколена със скеле. Специалисти обновяват четирите часовника, боядисват металните елементи и почистват камъните.

Камбаната Биг Бен, която дава име на кулата, е на мястото си, само че не звъни с изключение на за Нова година. Тя тежи 13,7 тона и звучи като нотата " ми " на всеки час, а четири по-малки камбани означават всеки четвърт час. Часовниковият механизъм е махнат, с цел да не бъде развален от прахоляка. Докато приключи ремонта през 2021 година, стрелките се задвижва от електрически мотор.

Височината на кулата Биг Бен е 96 м. Тя е преименувана през 2012 година на " Кула Елизабет " в чест на диамантения празник от възкачването на престола на английската кралица Елизабет Втора. Кулата е открита през 1859 година, като часовникът е на 55 м височина. Часовникът, основан от Едуард Джон Денторуен по чертежи на часовникаря фен Едмънд Бекет Денисън, също се назовава Биг Бен.

Диаметърът на циферблата на часовника е 7 м, а дължината на стрелките му е надлежно 2,74 м на дребната, а на огромната - 4,3 м. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински " Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam ", който значи " Боже, пази нашата кралица Виктория Първа! ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР