Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост настоя, че Брюксел трябвало

...
Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост настоя, че Брюксел трябвало
Коментари Харесай

Великобритания към ЕС: запазете спокойствие и не заплашвайте с отмъщение

Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост настоя, че Брюксел трябвало да остане спокоен и да заобикаля предприемането на " солидно и непропорционално възмездие ", в случай че Лондон извърши опасността си да ескалира комерсиалния спор след Брекзит, съобщи " Ройтерс ".

Фрост увери, че към момента не е подготвен да се откаже от договарянията, ориентирани към намиране на решение, само че повтори, че Англия може да задейства изключителни едностранни разпореждания в съглашението за Брекзит, предизвестие, което усили напрежението сред двете страни.

" Те наподобява настояват, че ще бъде изцяло безразсъдно за английското държавно управление неповторимо да употребява тези изцяло законни защитни разпореждания... те също по този начин допускат, че можем да предприемем това деяние единствено с цената на солидно и непропорционално възмездие ", посочи Фрост пред Камарата на лордовете (горната камара на английския парламент).
 Европейски Съюз предизвести Англия да не задейства изключителни едностранни Брекзит разпореждания
Европейски Съюз предизвести Англия да не задейства изключителни едностранни Брекзит разпореждания

Англия даде да се разбере, че желае Брюксел да предложи повече

" Внимателно предлагам нашите европейски другари да останат спокойни и да поддържат нещата пропорционални ", означи още той.

След като излезе от Европейски Съюз през предходната година, Англия отхвърли да ползва някои гранични инспекции, контрактувани за Северна Ирландия, като метод да се избегне въвеждането на твърда граница сред английската провинция и Република Ирландия, която е член на Европейски Съюз. Лондон твърди, че инспекциите са непропорционални и заплашват мирното Споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия, подписано през 1998 година

Европейски Съюз упорства, че е нужен по-строг надзор, с цел да се отбрани неговият обединен пазар от 450 млн. души.
 Ирландия все по-притеснена, че Лондон ще задейства изключителните Брекзит разпореждания
Ирландия все по-притеснена, че Лондон ще задейства изключителните Брекзит разпореждания

Англия " съзнателно желае това, което знае, че не може да получи "

Ирландският външен министър Саймън Ковни допусна, че задействането на член 16, който разрешава на двете страни да подхващат едностранни дейности, в случай че преценяват, че съглашението има мощно негативно влияние върху техните ползи, би означавало, че комерсиалното съглашение от 2020 година ще би трябвало да бъде анулирано.

Фрост, който би трябвало да организира още договаряния със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в петък, означи, че задействането на член 16 не било неизбежно, само че може да е единствената опция за Англия.

Въпреки че разликата сред Европейски Съюз и Англия понамаля, тя остава извънредно огромна, посочи той, добавяйки, че имало " дребен брой седмици пред нас " и оставали благоприятни условия, които към момента не са били съществено проучени.
 Европейски Съюз с предложение за Северна Ирландия
Европейски Съюз с предложение за Северна Ирландия

Позицията ще бъде разисквана в петък

" Все още има действителна опция да избегнем борбата , с цел да преминем оттатък тези сегашни компликации и да установим ново и по-добро равновесие ", увери Фрост.

" Има още какво да се направи и сигурно няма да се откажа от този развой, в случай че и до момента в който не стане изцяло ясно, че нищо повече не може да се направи. Със сигурност към момента не сме в този миг ", уточни още английският министър за Брекзит.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР