Британският министър-председател Тереза Мей ще посети днес Северна Ирландия и

...
Британският министър-председател Тереза Мей ще посети днес Северна Ирландия и
Коментари Харесай

Тереза Мей ще обикаля Великобритания, за да убеждава в ползите от сделката за Brexit

Британският министър-председател Тереза Мей ще посети през днешния ден Северна Ирландия и Уелс, с цел да получи поддръжка за необятно подложената на критика договорка за Брекзит, която следва да бъде гласувана в Народното събрание, съобщи Ройтерс.

Мей обезпечи в неделя съглашение с Европейския съюз, при което Англия ще напусне блока, само че ще резервира тесни търговски връзки с него. Шансовете разграниченият английски парламент да утвърди договорката към този момент наподобява не са огромни.

Днес Мей ще се срещне с политически водачи от всички партии в Северна Ирландия, която ще е единствената английска провинция със сухопътна граница с Европейски Съюз и чийто статут беше един от главните проблеми по време на договарянията.

" Въпреки че Европейски Съюз ни сподели, че би трябвало да разделим Обединеното кралство на две, ние напущаме като единно кралство ", съобщи Мей във връзка визитата и добави: " В моята договорка има по нещо за всяко кътче на Обединеното кралство и аз ще работя крепко, с цел да укрепя връзките, които ни сплотяват, когато погледнем към бъдещето си отвън Европейски Съюз ".

Обиколката е част от напъните на екипа на Мей за събиране на преди вота в Народното събрание на 11 декември. Някои министри обществено хвалят договорката и тихомълком ухажват опозиционните депутати.

Засега договорката не съумява да получи утвърждението на северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която съобщи, че няма да поддържа съглашението за Брекзит, защото съгласно нея то слага Северна Ирландия под друг юридически режим от останалата част на страната.

По време визитата си в Северна Ирландия Мей има намерение да се срещне с индустриалци, студенти, преподаватели и религиозни водачи. В Уелс тя ще се срещне с политически водачи и фермери.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР