Британският министър-председател Лиз Тръс подаде оставка след само 45 дни

...
Британският министър-председател Лиз Тръс подаде оставка след само 45 дни
Коментари Харесай

Лиз Тръс издържа само 45 дни - кои са другите краткосрочни лидери в Европа?

Британският министър-председател Лиз Тръс подаде оставка след единствено 45 дни на поста.

Тя публично пое поста от Борис Джонсън едвам на 6 септември, само че след един премиерски мандат, изпълнен с безредни политически решения, спадащи стопански индикатори, медийни гафове и оставки на високопоставени лица - да не приказваме за изследванията на публичното мнение, при които нейната Консервативна партия означи спад, а опозиционната Лейбъристка партия се издигна внезапно - Тръс се отдръпна.

Тръс публично е най-кратко служилият министър-председател на Англия в историята, изпреварвайки идващия претендент Джордж Канинг , който е бил министър-председател 118 дни , до момента в който не умира на поста си през 1820 година

 

Съставихме (неизчерпателен) лист с някои от най-значимите фигури от последните към 50 години в политиката, като в него са включени политици, които са работили 200 дни или по-малко - без тези, които са били служебни или краткотрайни министър председатели (което изключва от листата ни най-малко множеството от последните български министър председатели , един португалски политик, един грък, един финландец, двама сърби и един испанец!)

 

 

Абазович е най-новата жертва измежду европейските министър председатели, откакто загуби мястото си след парламентарен избор на съмнение на 20 август, само че към този момент остава на поста си.

Лидерът на либерално-зелената партия URA пристигна на поста, откакто предходното държавно управление също се разпадна през април, защото политическите съдружници изпаднаха в несъгласие поради неналичието на прогрес, национализма и обструкционизма - процедура, при която съзнателно се забавят закони и политики.
 Dritanabazovic Министър-председателят на Черна гора Дритан Абазович приказва пред 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в централата на Организация на обединените нации, петък, 23 септември 2022 година Снимка: AP
Коалицията на Абазович, формирана най-вече от проевропейски и малцинствени партии, се разпадна, откакто при започване на август той подписа противоречивото съглашение за благосъстоятелност със Сръбската православна черква, което провокира незабавни митинги от страна на опозицията, защото локалните медии оповестиха, че договорът е бил подписан скрито.

Назначаването на нов министър-председател на Черна гора следва .

 

Пол Ванден Буйнантс е два пъти министър-председател на Белгия: за първи път в продължение на две години през 60-те години на предишния век и по-късно единствено за 1 65 дни сред 20 октомври 1978 година и 3 март 1979 година

След премиерския си мандат Ванден Буйнантс има доста цветен живот в политиката и отвън нея. През 80-те години получава тригодишна условна присъда, откакто е наказан за данъчни измами.
 Boeynants Снимка от 27 март 1999 година, на която се вижда някогашният министър-председател Пол Ванден Буйнантс, Снимка: AFP посредством Euronews
След това, през 1989 година, той е похитен от незаконна тайфа и държан като пленник в продължение на месец, до момента в който те желаят откуп от 30 милиона белгийски франка (около 30 милиона евро).

В средата на 90-те години на предишния век Ванден Буйнантс напуща политиката на цялостен работен ден. Умира през 1991 година от пневмония след сърдечна интервенция.

 

Андреас Таранд е министър-председател на Естония единствено 161 дни и е най-краткотрайният началник на балтийската страна до момента - на поста от 8 ноември 1994 година до 17 април 1995 година

Като природозащитник през целия си живот, Таранд е изучавал климатология в университета и е бил министър на околната среда на Естония в две разнообразни държавни управления.

По-късно Таранд е определен за народен представител в Европейския парламент и е член на Европейския парламент от 2004 до 2005 година

 

Френският социалистически министър-председател Бернар Казньов беше на поста си единствено пет месеца и четири дни - от декември 2016 година до май 2017 година
 Bernardcazeneuve Френският министър председател Бернар Казньов, Снимка: Реми дьо ла Мовиниер/AP
Той беше назначен на този пост от президента Оланд, откакто предшественикът му стартира президентска акция, а Казньов подаде оставка в края на мандата на Оланд, когато Еманюел Макрон пое поста президент на Франция.

 

Когато дългогодишният протестиращ и водач на главната опозиционна партия в Косово Албин Курти най-сетне стана министър-председател през февруари 2020 година след месеци на договаряния с съдружните си сътрудници, той не очакваше, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще го в профил от поста.

Тръмп беше припрян да се включи в разрешаването на неразрешимите политически въпроси сред Косово и Сърбия, а Курти стоеше на пътя му.
 Kurti Албин Курти, водач на политическата партия Vetevendosje (Самоопределение), приказва по време на изявление за Асошиейтед прес в Прищина, 8 октомври 2019 година, Снимка: Висар Криезиу / AP
Пратеникът на Съединени американски щати на Балканите Ричард Гренел сформира коалиция от партии в Народното събрание, която щеше да инициира избор на съмнение против Курти. Това дава резултат и той е свален от власт след тъкмо четири месеца на власт.

При все това, когато подкрепяното от Тръмп държавно управление се разпадна няколко месеца по-късно, Курти беше избран отново с огромна преднина.

 

Фатос Нано произлиза от известно семейство в комунистическа Албания и последователно се издига в редиците на Албанската работническа партия.

В последна сметка е назначен за министър-председател на преходното държавно управление и е претрупан с организирането на първите демократични избори след комунистическия режим през 1991 година
 Fatosnano Албанският опозиционен водач Фатос Нано (вляво) от Социалистическата партия подвига ръце в символ на победа, Снимка: Хектор Пустина/AP
Партията му печели изборите и той става министър-председател. Въпреки това обща стачка, проведена от самостоятелни профсъюзи, го принуждава да подаде оставка няколко седмици по-късно, през юни 1991 година, след общо 3 месеца и 13 дни на власт.

Нано продължава да реформира Работническата партия , като я трансформира от антиревизионен марксистко-ленинстки фронт в социалдемократическа партия и я преименува на Социалистическа партия на Албания.

Той е избран отново за министър-председател за още два мандата - през 1997 година и през 2002 година

 

Аминторе Фанфани е бил министър-председател на Италия общо шест пъти - за първи път единствено за 22 дни през 50-те години на предишния век - само че точно последният му мандат е повода някогашният фашистки политик да попадне в нашия лист.

Той е министър-председател от 1 8 април до 29 юли 1987 година, т.е. 102 дни.
 Fanfani Президентът Джон Кенеди гостува на министър-председателя на Италия Аминторе Фанфани в Белия дом на обяд, 12 юни 1961 година, Снимка: Байрън Ролинс/AP
Фанфани стартира политическата си кариера в Националната фашистка партия на Мусолини и написа за визията си за фашистка Европа, ръководена от властнически държавни управления в Рим и Берлин. Той способства за възбраната на италианските евреи да заемат работа в държавната администрация или университетските среди, а след убийството на Мусолини бяга в Швейцария до края на войната.

Когато се завръща в политиката, става християндемократ и оглавява шест разнообразни държавни управления през 50-те, 60-те и 80-те години на ХХ век, а доникъде на 90-те години продължава да се занимава с политика, като заема висши постове в италианския Сенат.

Умира през 1999 година на 91-годишна възраст .

 

Михай Ръзван Унгуряну е назначен за министър-председател на Румъния през февруари 2012 година в опит да стабилизира страната в изискванията на сериозна политическа рецесия.

Унгуряну е назначен на този пост от президента на Румъния и закостенял водач Траян Бъсеску.
 Ungureanu Бившият румънски министър-председател Михай Ръзван Унгуряну, май 2012 година, Снимка: Вадим Гирда/AP
Този ход на Бъсеску беше избран от някои като копи-пейст на издигането на Владимир Путин от съветския президент Борис Елцин - само че Унгуряну и Путин нямаха съвсем нищо общо и някогашният шеф на Румънската разследваща работа не съумя да премине през вота на съмнение на огромната коалиция в страната при започване на май същата година.

Унгуряну остава деен в румънската политика, като през идващите години е член на Народното събрание.

 

Анели Яатаенмяки е първата жена министър-председател на Финландия за малко - от 17 април до 24 юни 2003 година

Тя извежда своята Центристка партия до победа на парламентарните избори през 2003 година, само че се забърква в скандал, когато са повдигнати съществени въпроси за това по какъв начин се е сдобила с поверителни документи на външното министерство за войната в Ирак, които употребява в предизборната си акция, с цел да дискредитира опозицията.
 Anneli Бившият министър-председател на Финландия Анели Яатаенмяки седи в правосъдната зала, до момента в който тече процесът по така наречен скандал " приключване на информация от Ирак " в Хелзинки, Финландия, петък, 5 март 2004 година, Снимка: Виле Миллинен/STR/AP
Яатаенмяки твърди, че някой ѝ е изпратил документите по факс, без да ги желае, и че тя не е знаела какъв брой поверителни са те. Високопоставен държавен чиновник оспорва нейната версия за събитията и откакто доверието към нея изчезва, тя би трябвало да подаде оставка.

Политическата кариера на Анели Яатаенмяки обаче не завършва с това. Тя продължава да бъде евродепутат в Брюксел от 2001 до 2019 година

 

Въпреки че нашата страна не е непозната на политическите катаклизми и през последните 18 месеца имаше четири парламентарни избори и четирима министър председатели, Андрей Луканов държи върха за най-кратък престой отпред на България, подложен в края на 1990 година

С отслабването на въздействието на Съветския съюз в Източна Европа редица комунистически страни се оказват на кръстопът, в това число и България.

Луканов е последният министър-председател на Социалистическа република България, а когато страната стартира прехода си към западен вид народна власт след многопартийни избори, той остава на този пост до 7 декември 1990 година
 Lukanov Андрей Луканов, водещ член на реформаторското крило на Българската комунистическа партия, получава цветя на 12 юни 1990 година по време на протест в София., Снимка: AFP посредством Euronews
Въпреки предложенията му за сформиране на съдружно държавно управление с опозицията, то е отхвърлено с претекста, че Луканов - някогашен предан член на Комунистическата партия и почитан политик - би трябвало да носи отговорност за влошаващата се стопанска система и за предишните закононарушения на някогашния режим.

В последна сметка той е заставен да напусне поста си посредством огромни демонстрации и обща стачка.

Луканов е погубен през 1996 година пред жилището си в София . Истинските претекстове за убийството му към момента са неразбираеми, а причинителите остават на независимост.

 

Краткият мандат на Йосип Манолич като министър-председател на Хърватия идва в доста бурно време, защото на 25 юни 1991 година Хърватия афишира независимостта си от Югославия, което провокира война с етническите сърби в страната, подкрепяни от Белград и остатъците от Югославската национална войска.

Манолич става по дифолт първият министър-председател на новата самостоятелна страна, като продължава да извършва ролята си на министър-председател на Хърватия в границите на Югославия, която заема през август 1990 година

Въпреки това, откакто през юли 1991 година президентът Франьо Туджман подписва Брионското съглашение , с което в допълнение се прекъсват връзките на страната с останалите югославски републики, Манолич е сменен от Франьо Грегорич , претрупан от Туджман да оглави огромно съдружно държавно управление, наречено Правителство на националното единение.

Манолич, някогашен началник на югославската организация за сигурност OZNA и член на партизанската антифашистка опозиция през Втората международна война, е един от основните създатели на хърватската националистическа дясноцентристка партия HDZ и е считан за втория по мощ човек в Хърватия по това време след Туджман.

Въпреки това, откакто през 1995 година опитът на Манолич да провежда всеобщо овакантяване на членове на HDZ, с цел да лиши Туджман от парламентарно болшинство, се проваля, звездата му залязва и той значително губи въздействие.

Манолич, който през март 2020 година навърши 100 години, е един от най-възрастните живи някогашни министър председатели в света.

 

Известен като един от подписалите Акта за възобновяване на страната Литва от март 1990 година, с който на процедура се афишира независимостта на Литва от Съветския съюз, Шименас става министър-председател на балтийската страна на 10 януари 1991 година, откакто предходното държавно управление подава оставка заради стопански разтърсвания.

Въпреки това Шименас изчезва три дни по-късно, откакто руската войска влиза в столицата Вилнюс и обсажда основни здания в града по време на събитията, наречени по-късно " януарски ".

Смятани за един от главните дефекти на ръководството на водача на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, яростните конфликти с литовското население водят до 14 убити и към 140 ранени цивилни жители.

Тъй като Шименас не беше открит на никое място в размириците, Гедиминас Вагнориус - различен подписал акта от март 1990 година - организира изключително съвещание и пое ръководството.

Шименас се появява още веднъж на 14 януари и се причислява към държавното управление на Вагнориус като министър на стопанската система до рухването на това държавно управление през юли 1992 година

 

Първата жена министър-председател на Швеция Магдалена Андерсон устоя на поста си единствено седем часа и половина.

През ноември 2021 година, след дни на договаряния, водачът на социалдемократите Андерсон съумя да сформира държавно управление на малцинството с поддръжката на две по-малки партии.
 Andersson Шведският министър-председател Магдалена Андерсон приказва по време на избирателен протест в Celsiustorget, Упсала, Швеция, сряда, 7 септември 2022 година, Снимка: Понтус Лундал/AP
След като Народното събрание гласоподава да утвърди назначението ѝ, тя показа нов бюджетен проект за страната, само че една от партиите отдръпна поддръжката си и тя подаде оставка единствено седем часа и половина откакто получи поста.

Няколко дни по-късно бюджетът още веднъж беше показан, променен и утвърден, а Андерсон още веднъж беше определена за министър-председател на Швеция - роля, която тя изпълняваше до промяната ѝ през октомври 2022 година след парламентарните избори.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР