Британският министър-председател Борис Джонсън ще призове съюзниците си от НАТО

...
Британският министър-председател Борис Джонсън ще призове съюзниците си от НАТО
Коментари Харесай

Джонсън зове съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи

Британският министър-председател Борис Джонсън ще призове съдружниците си от НАТО на срещата на върха в Мадрид да усилят разноските си за защита в отговор на съветската инвазия в Украйна, оповестиха от кабинета му.

След като Русия анексира Крим през 2014 година, страните - членки на НАТО, се ангажираха до 2024 година да изразходват най-малко 2,0 % от брутния си вътрешен артикул за защита, с цел да обезпечат боеготовността на алианса.

Само осем от 30-те членки на НАТО извършиха или надвишиха тази цел през 2021 година, само че редица страни като Германия и Италия усилиха разноските си за защита тази година заради войната в Украйна.

" Имаме потребност съдружниците - всички съдружници - да положат съществени старания, с цел да възстановят възпирането и да подсигуряват защитата през идващото десетилетие ", се споделя в речта на Джонсън пред срещата на върха на НАТО в Мадрид през днешния ден.

" Двата % постоянно са били замислени като долна граница, а не като таван, и съдружниците би трябвало да продължат да се засилват в този спешен миг ", се споделя в изказването на английския министър председател.

По време на полета за Мадрид английският министър-председател съобщи, че е нужен " диалог в границите на НАТО " за нова цел за вложения в защитата след 2024 година

НАТО " би трябвало да се приспособява, с цел да посрещне нови и увеличени закани " с " дълготрайни вложения ", както и с подготвеност " да усили разноските за защита, с цел да се приспособява към рецесии и незабавни потребности ", съобщи английското държавно управление в изказване.

На срещата на върха Джонсън ще разгласи, че Англия ще ускори военното си наличие в Естония - дребна страна, граничеща с Русия, с по-мощни оръжия и въздушна защита.

След нахлуването на Русия в Украйна Англия е предоставила огромна военна поддръжка на стойност 1,3 милиарда паунда (1,5 милиарда евро).

Джонсън обаче е подложен на критика от опозицията и някои депутати от личната му партия, че не съблюдава предизборното си заричане да усили военните разноски през 2022 година над темпа на инфлацията, която се чака да доближи над 10% тази година./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Мадрид / Испания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР