Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че Великобритания ще

...
Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че Великобритания ще
Коментари Харесай

Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана в отговор на руската инвазия в Украйна

Британският министър на защитата Бен Уолъс сподели, че Англия ще усили разноските си за защита с минимум 52 милиарда лири в отговор на съветската инвазия в Украйна, съобщи ДПА. В първото си изявление, откогато Лиз Тръст встъпи в длъжността министър председател, Уолъс удостовери, че новият министър-председател се придържа към обещанието от акцията си за увеличение на разноските за защита до 3 % от Брутният вътрешен продукт.

Министърът сподели за в. " Сънди телеграф ", че военният капацитет " в действителност ще нарасне " вследствие на нарастването на разноските, което по думите му идва след десетилетия на битка против орязването на средства и на съвместяване на икономиите с придобиване на модерно въоръжение. Той добави, че обещаните средства се равняват на постигане на годишен защитителен бюджет от близо 100 милиарда английски лири до 2030 година, което е нарастване с 52 милиарда английски паунда по отношение на сегашните разноски, което Уолъс назова " доста ", съобщи. 

Министърът похвали Тръс за увеличението на средствата за защита и разкритикува някогашния министър на финансите Риши Сунак и финансовото министерство. " Нещата бяха стигнали до степен министерството на Сунак даже да дефинира числеността на въоръжените сили ", сподели Уолъс.

" Моето министерство толкоз привикна през последните 30-40 години с битката против орязването на средства и със съчетаването на орязването им с придобиване на модерно въоръжение, че в този момент ще би трябвало да свикне с изцяло нова обстановка, при която ще усилваме военния си капацитет, вместо да го понижаваме ", добави министърът.

Уолъс резервира поста си на министър на защитата, откакто поддържа Тръст в конкуренцията за водач на Консервативната партия, позиция която той зае, откакто Сунак не извърши настояванията му в сходство с Годишния отчет за положението на защитата и сигурността от 2021 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР