Британският крал Чарлз Трети присъди почетни отличия на двама български

...
Британският крал Чарлз Трети присъди почетни отличия на двама български
Коментари Харесай

Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

Британският крал Чарлз Трети присъди почетни оценки на двама български жители в символ на самопризнание за забележителния им принос към укрепването на връзките сред Обединеното кралство и Република България, оповестиха от английското посолство в София. 
Всичко по тематиката: Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 217
Стефан Китанов, основател и шеф на интернационалния кино фестивал София Филм Фест, получава оценката Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на английското кино в България

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на английското посолство в София, е награден с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските връзки.

Стефан Китанов има основни заслуги за популяризирането на английското кино в България в продължение на над 30 години, показват от английското посолство. През 1996 година в съдействие с Британския съвет Китанов среща българските фенове с Монти Пайтън на кино фестивал, отдаден на английската комедийна група. Следват още фестивали с присъединяване на английски филми, които след това прерастват в София Филм Фест - една от най-значимите български културни прояви през днешния ден и водещо кино събитие в Централна и Източна Европа. София Филм Фест продължава да показва английското кино, в това число самодейността на Британския съвет „ Пет кино лентата за свободата “. 

От дипломатическата задача показват, че в продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на английското посолство в София, която през днешния ден мнозина одобряват за най-хубавата представителна градина в България. На повърхност от 1,5 акра в нея порастват 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 типа в разнообразни цветове) и 300 розови храста (40 вида), в това число типични британски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca. През 1998 година крал Чарлз, тогава принц на Уелс, засажда орех, трансфорат от Въльовски в основния детайл на градината. Въльовски е експерт в своята област, който обменя опит с сътрудниците си от Кю гардънс и Хамптън корт в Обединеното кралство. Той постоянно споделя своите знания и оказа помощ на локално учебно заведение да сътвори своя градина, означават още от английското посолство.

От там осведомят, че тези почетни оценки се присъждат на лица, които не са английски жители или жители на страните от Британската общественост, само че имат значителен принос за връзките на Обединеното кралство и тяхната страна. Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни достижения или заслуги за общността с дълготрайно и значително влияние и които могат да служат за образец. Медалът на Британската империя се присъжда за на практика заслуги за локалната общественост.

Тези оценки се присъждат от английския крал по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общественост и развиването, се показва в известието.

По мотив оценките английския дипломат в България Д-р Роб Диксън декларира: „ Много се веселя, че Негово Величество реши да отличи заслугите на господин Китанов за показване на английското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като основател на София Филм Фест през 1997 година, след извънредно сполучливите фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, осъществени в партньорство с Британския съвет, господин Китанов има забележителен принос за развиването на културните връзки сред Обединеното кралство и България, като предлага отличните английски филми на българските фенове ".

“Решението на Негово Величество да присъди на господин Валентин Въльовски Медала на Британската империя е подходящо и справедливо самопризнание за неговата над 30-годишната държавна работа и за отдадеността, с която той развива и поддържа една от най-красивите градини в България. Съчетанието сред британска градина и български рози, което сътвори Валентин с доста труд и самообладание съставлява превъзходен пример на Обединеното кралство и на тясното британско-българско партньорство ”, показва още дипломат Роб Диксън, представен в прессъобщението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР