Британският космолог и физик теоретик Стивън Хокинг смята, че човечеството

...
Британският космолог и физик теоретик Стивън Хокинг смята, че човечеството
Коментари Харесай

Човечеството може да обуздае енергията на микрочерни дупки

Британският космолог и физик теоретик Стивън Хокинг счита, че човечеството в бъдеще може да извлича на практика безкрайно количество сила от елементарните черни дупки и техните дребни ръкотворни аналози, за което той описа на слушателите в радиолекция по Военновъздушни сили.

„ Черна дупка с масата на Слънцето ще създава частици излъчване на Хокинг с доста ниска скорост, заради което в действителност ще бъде невероятно да се открие то. Но в случай че я смалим до размерите на планина, то тогава черната дупка ще създава рентгенови и гама-лъчи с обща мощ към 100 милиона мегавата, което е задоволително за зареждане на електрическите уреди по цялата Земя “, споделя Хокинг, представен от РИА Новости.

Подобни черни дупки, както отбелязва физикът, ще бъдат извънредно рискови за нашата планета, защото елементарно могат да пропаднат в центъра на Земята при невнимателно отношение и да провокират злополука от световни мащаби. Ще се наложи да ги държим на орбита на Земята, на безвредно разстояние от планетата и такива обекти в Космоса към този момент не са откривани.

От друга страна, Хокинг счита, че човечеството в бъдеще може да основава микроскопични черни дупки, които ще живеят в невидими за нас измерения от пространство-времето, чието битие се предсказва от теорията на струните.

В тези невидими измерения, както изяснява Хокинг, гравитацията ще се демонстрира най-силно, което ще облекчи основаването на сингулярност. Според него човечеството може инцидентно да сътвори микрочерни дупки още през днешния ден на Големия адронен колайдер. Засега, за благополучие или за жалост, такива микрочерни дупки на ускорителя не са се раждали, само че Хокинг, както се майтапи самият той, с неспокойствие чака тяхното разкриване, защото то ще го направи претендент за Нобелова премия по физика.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР