Британският изпълнител Ед Шийран напоследък изкарва повече време в съдебните

...
Британският изпълнител Ед Шийран напоследък изкарва повече време в съдебните
Коментари Харесай

Ед Шийран смени сцената със съда заради дела за авторски права

Британският реализатор Ед Шийран в последно време изкарва повече време в правосъдните зали в сравнение с в студиото или на сцената. Той се оказа на подсъдимата пейка в няколко процеса, главно в Съединени американски щати, свързани с нарушение на авторски права - изказване, което отбраната му безапелационно съумява да обори. Певецът също не стопира да повтаря, че отправените му обвинявания са неоснователни, написа Българска телеграфна агенция.

Последна победа юридическият екип на Ед Шийран реализира напълно неотдавна, откакто федерален съд в Манхатън реши, че британецът не е употребявал без позволение фрагменти от ария на починалия артист Марвин Гей. Според ищците - наследниците на Гей, има много прилики сред шлагера на Шийран " Thinking Out Loud " (2014) и " Let`s Get It On " (1973) на американския реализатор.

Съдът обаче постанови, че комбинацията от акомпанименти и ритми в песента на Гей е " главен конструктивен детайл " в музиката и е много публикуван, с цел да предстои на отбрана на авторско право. Решение, което юристите на Шийран дефинират като " значима победа освен за Ед, само че и за всички създатели на песни и консуматори на музика ".

Спорният сингъл " Thinking Out Loud " беше отпред на английската музикална ранглиста през 2014 година и завоюва премия " Грами " за ария на годината през 2016 година

Седмици преди решението по желае на наследниците на Марвин Гей, Шийран се изправи пред същия съд в Манхатън и по аналогично обвинявания, само че повдигнати от наследниците на Ед Таунсенд, съавтор на сингъла " Let`s Get It On ". Британският артист бе оправдан след 11-дневен развой, като евентуално това е в основата на триумфа и при второто дело. И по двата проблема арбитър беше Луис Стантън.

Ед Шийран присъстваше на съвещанията, а на едно от тях даже се появи с китарата си и пя онлайн пред правосъдния състав. Британската поп звезда изрично отхвърли обвиняванията, и даже в правосъдната зала изрази подготвеност да постави завършек на музикалната си кариера, в случай че бъде приет за отговорен, заяви Би Би Си. Заедно с него подсъдима беше и Ейми Уадж, другарка на артиста от детските години и съавтор на шлагера, трансформирала се в обект на разногласия.

Двете победи на английския музикант по проблема с песните " Thinking Out Loud " и " Let`s Get It On " обаче напълно не значат, че Ед Шийран ще може да се отдаде напълно на работата си и на промотирането на новия албум " Subtract ", който излезе при започване на месец май.

Той се оказва ответник и по трето дело в Ню Йорк. Ищец е капиталовият банкер Дейвид Пулман, също собственик на права на песента " Let`s Get It On ". Той упорства да бъдат съпоставени записите на двата сингъла, което съгласно него щяло да бъде показателно. Пулман подава желае преди пет години, откакто през 2017 година наследниците на Ед Таунсенд внесят своята тъжба. Не е даден ход, до момента в който се гледат другите два проблема.

" За новото дело, пред различен арбитър, имаме звуковия запис ", споделя Пулман пред в. " Индипендънт ". " През всичките тези години на правосъдни разногласия единственото нещо, от което ответниците се тормозят, е звукозаписът. Не желаят да го пуснат на правосъдните заседатели, тъй като ще видят приликите ". Дали ще стане по този начин, следва да се види…

" Let`s Get It On " не е единствената ария, за която се насочат искания и обвинявания към Ед Шийран за нарушение на авторски права. Преди към година той завоюва друго дело, само че гледано в Лондон. Творецът дружно с целия екип, работил по парчето " Shape Of You " (2017) бяха упрекнати, че са плагиатствали от ария от 2015 година на Сами Чокри и Рос О`Донохю. В жалбата, стигнала до съда, ставаше въпрос за взаимствани думи, а не за музикални фрагменти. През юни м.г. магистратите взеха решение, че Шийран " нито предумишлено, нито инцидентно " е изкопирал фраза от песента " Oh Why ". Те даже му присъдиха обезщетение от към 900 хиляди английски лири, с които да погаси правосъдните си разноски.

След тази победа в правосъдната зала, Ед Шийран разгласи, че снима целия развой на писане на песни, с цел да се опита да избегне бъдещи искове за авторски права. " Сега просто фотографирам всичко ”, сподели той пред Би Би Си. " Има искания за песни - споделяме: ето ви фрагментите и гледайте. Ще видите, че там няма нищо ", добави той.

През 2018 година музикантът се съгласи на извънсъдебно съглашение, предвиждащо да заплати 5,4 млн. щатски $ на създателите на песни Томас Леонард и Мартин Харингтън. Те твърдяха, че Шийран е копирал сингъла им " Amazing " за своята " Photograph " от 2015 година Решението за сделка отвън правосъдната зала била на юристите на английския артист.

Ед Шийран е най-излъчваният реализатор за 2021 година във Англия, сочат публични данни. Неговият шлагер " Bad Habits " е и най-пусканата ария на 2021 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР