Британският гигант Shell обяви, че прекратява всякакво взаимодействие с Русия

...
Британският гигант Shell обяви, че прекратява всякакво взаимодействие с Русия
Коментари Харесай

Shell иска да се оттърве от руския петрол, но има ли стратегия, за да го направи?

Британският колос " Shell " разгласи, че приключва всякакво взаимоотношение с Русия - евакуиране от общи планове, затваряне на бензиностанции и, не на последно място, пазаруване на съветски нефт. Задачата, която корпорацията си сложи през днешния ден след рецензии поради осъществена в почивните дни договорка (с отстъпка) със недопечен нефт, обаче ще е сложна, написа " Дневник ".

Като незабавна първа стъпка компанията приключва всички спот покупко-продажби с съветски недопечен нефт. Същевременно тя закрива бензиностанциите си, както и производството на авиационно и гориво и смазочни масла в Русия.

" Shell " стартира да преструктурира своята верига на доставките на недопечен нефт, с цел да изключи съветските размери.

Същевременно в прессъобщението, с което се оповестява новината, изпълнителният шеф Бен вар Бойрден признава, че съгласуваната с държавни управления смяна във веригата на доставки за изваждане на съветския нефт може да е предизвикателство.

" Ще го създадем допустимо най-бързо, само че физическото местонахождение и наличността на други възможности значат, че това може да отнеме седмици и ще докара до понижено произвеждане в някои от рафинериите ни. "

Алтернативата към момента е незнайна

Изтеглянето от планове, свързани с петролни артикули и газ (както доставян по газопроводи, по този начин и втечнен) също ще изисква време. " Това е комплицирано предизвикателство. Промяната на тази част от енергийната система ще изисква координирани дейности от държавни управления, енергийни снабдители и клиенти, а преход към други доставки на сила ще отнеме доста повече време. "

В момента " Shell " разчита на съветски нефт за към 8% от запасите, с които работи оперативно. Една от рафинериите на компанията, произвеждаща дизел и бензин, както и други артикули, е измежду най-големите в Европа.

В известието на компанията не се показва по какъв начин сходни размери съветски газ ще бъдат сменени.

" Тези публични трансформации акцентират алтернативата сред това да се оказва напън на съветското държавно управление поради зверствата му в Украйна и да се подсигуряват постоянни, сигурни енергийни ресурси в Европа ", споделя още Ван Бойрден.

" Но в последна сметка решението за необикновено сложните взаимни отстъпки, които би трябвало да се създадат по време на войната в Украйна, остава за държавните управления ", акцентира
Бен ван Бойрден.

По думите му компанията ще продължи да работи с държавните управления, с цел да реши по какъв начин тъкмо да се оправи с всеки евентуален резултат върху енергийните доставки.

Моментът е внимателен поради разискванията дали да се забрани вносът на нефт от Русия - концепция, която доста европейски страни отхвърлят, само че която Съединени американски щати позволяват като независимо деяние.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР