Британският финансов регулатор (FCA) припомни, че часовникът на лондонския междубанков

...
Британският финансов регулатор (FCA) припомни, че часовникът на лондонския междубанков
Коментари Харесай

LIBOR остава в историята, централните банки трябва да се подготвят

Британският финансов регулатор (FCA) напомни, че часовникът на лондонския междубанков лихвен % стопира да цъка в края на 2021 година и прикани пазарите да ускорят прехвърлянето на контракти на стойност 260 милиарда $ по света към лихвените проценти на централните банки.

Отмяната на LIBOR идва след милиарди долари санкции, наложени на заемодатели за опитите да фиксират този лихвен %, в миналото считан за водеща международна база за установяване на цени за необятен набор от държавни скъпи бумаги, в това число цените на корпоративното кредитиране на цените на суровините.

FCA разгласи, че на 31 декември тази година изчисляването и оповестението на стойностите на LIBOR за контракти в английски лири, евро, швейцарски франкове, японски йени и щатски долари ще спре и от януари 2022 година банките към този момент няма да бъдат задължени да изпращат данни за пресмятане на тези лихви.

Вместо LIBOR, регулаторите предлагат потреблението на лихвения % по депозитите овърнайт като основа за пресмятане на лихвените проценти по междубанкови заеми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР