Британският естествоизпитател Дейвид Атънбъро нарича Horizontal Falls най-необичайната природна забележителност

...
Британският естествоизпитател Дейвид Атънбъро нарича Horizontal Falls най-необичайната природна забележителност
Коментари Харесай

Защо една от най-причудливите забележителности в света вече няма да е достъпна

Британският естествоизпитател Дейвид Атънбъро назовава Horizontal Falls " най-необичайната естествена забележителност на Австралия "
Хоризонталните водопади (Horizontal Falls) са една от най-необичайните естествени забележителности на Австралия -  неповторимо комбиниране от крайбрежна география и мощни приливни сили, за което посетителите заплащат доста пари, с цел да го видят от близко.

Разположен в залива Талбот, отдалечено място на северозападното крайбрежие на страната, водопадът се образува, когато вълните от морска вода се вливат сред две тесни скални пролуки, създавайки вълна с височина до четири метра, която прилича водопад.

В продължение на десетилетия туристически обиколки с мощни лодки пробиват тези пролуки, за смут на локалните обичайни притежатели на региона, които настояват, че мястото е свещено.

Това не е единствената причина за несъгласия. През май 2022 година кораб се ударя в скалите, при което има мнозина потърпевши пасажери. Инцидентът, довел до огромна избавителна интервенция, провокира още апели за прекъсване на обиколките от съображения за сигурност.
 Снимка: horizontalfallsadventures.com.au
Въпреки че пътуванията с лодка не престават, опасенията на локалните са взети поради. Западна Австралия - щатът, в който се намират водопадите, ще ги забрани през 2028 година от почитание към традициите в региона.

Не всички са удовлетворени от решението. Местните туристически организации предизвестяват, че възбраната ще възпре посетителите, само че и ще докара до загуба на работни места.

Тя обаче е приветствана от представителите на народа Dambeemangaddee, които населяват този регион от 56 000 години и имат вяра, че лодките оскверняват водопада.



Разположени в район Кимбърли, на 1900 километра северно от столицата на щата Пърт, Хоризонталните водопади се намират в границите на Maiyalam - един от трите предпазени морски парка, основани през 2022 година Те са проектирани и се ръководят взаимно от притежателите и локалните управляващи.

Ходът на управляващите в Западна Австралия идва на фона на рецензии по отношение на уговорката им да пазят наследството на локалното население в щат, който разчита в огромна степен на минното дело.

Основният туроператор на лодки в залива Талбот, Horizontal Falls Seaplane Adventures, ще спре да минава през водопада през март 2028 година, а всички останали оператори ще спрат до края на 2026 година

След влизането в действие на възбраната въпреки всичко ще бъде позволено на лодки да кръстосват залива Талбот, предлагайки на посетителите панорама от близко към каскадния театър, който английският естествоизпитател Дейвид Атънбъро назовава " най-необичайната естествена забележителност на Австралия ".

" Това решение отразява отговорностите на държавното управление за ценене на културните възгледи на обичайните притежатели и нуждата от отбрана и поддръжка на туристическата промишленост на щата Вашингтон. Искаме хората да се допрян до културата на коренното население като основна и витална част от визитата на взаимно ръководените национални и морски паркове в Западна Австралия. ", съобщи в изказване министърът на околната среда на щата Вашингтон Рийс Уитби.

Dambeemangaddee са  измежду десетките коренни нации, които са населявали Западна Австралия в продължение на повече от 50 000 години, преди Австралия да бъде принудително колонизирана от британците през 80-те години на ХХ век. След това безчет имоти земя, следени от коренното население, са заграбени или осквернени.
" Уважавайте силата на това място "
Забраната за посещаване на Horizontal Falls има за цел да възвърне неприкосновеността на това извънредно място. Според вярванията на локалните коренни поданици, лодки, които минават през тези пролуки, безпокоят Woongudd - мистичната змия, основала естественото знамение.

Историята на Woongudd е включена в Dreamtime  - античен алманах от приказки и притчи, които дефинират културата на австралийските туземци. Смята се, че приливът при водопадите е провокиран от Woongudd, който се плъзга сред скалите.

От 90-те години на предишния век локалните притежатели показват угриженост, че обиколките с лодка повреждат това " мощно, свещено място ", показват от народа Dambeemangaddee в групово изказване в отговор на възбраната.

Коренните поданици се надяват туристите да продължат да посещават Horizontal Falls. Те имат вяра, че пътешествениците могат да бъдат заслепени от неговите приливни сили, като в същото време поддържат учтива отдалеченост.

" Уважавайте силата на това място и нашите културни отговорности да се грижим за страната и да ви пазим в сигурност ", молят те посетителите, базирайки се на античната си роля на пазители на австралийския пейзаж.

В подготовка за възбраната на Horizontal Falls, от Dambeemangaddee показват, че работят по нови видеоклипове и брошури, които ще обяснят тяхната просвета и духовна връзка със залива Талбот.

Те също по този начин ще основат нови обиколки, церемонии за посрещане и проект за ръководство на посетителите на мястото.

От Horizontal Falls Seaplane Adventures показват, че ще преминат към " културно подобаваща стратегия, която ще разреши на посетителите да изпитат грандиозното естествено знамение в оправдателен подтекст ".

Забраната за лодки във водопада е подложена на критика от основния изпълнителен шеф на Съвета по туризъм на щата Евън Хол, който споделя, че тази активност от дълго време притегля гости в Кимбърли.

" Преминавайки през водопадите, посетителите се допират до удивителната природа на тази неповторима среда. Това не е нещо, което може да се преживее в профил. Националните паркове са публични земи и води, които принадлежат на всички. Законодателната цел на националните паркове включва поощряване и улеснение на природосъобразния туризъм и публичния отдих - това не се реализира посредством ограничение на достъпа на посетителите ",  казва Хол.

Експертът прибавя, че възбраната ще засегне 15 туристически оператора и ще докара до евентуална загуба на 58 работни места в района.

Тя обаче е подкрепена от основния изпълнителен шеф на Kimberley Day Cruise Сали Шоу, която споделя пред CNN, че обиколките на компанията се организират единствено наоколо, а не сред пролуките в скалите. Тя добавя, че минаването през водопада е рисково и неуважително към коренното население.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР