Британските власти трябва да намерят начин да спрат потока от

...
Британските власти трябва да намерят начин да спрат потока от
Коментари Харесай

Brexit нанася сериозен удар на хранителната индустрия на Острова

Британските управляващи би трябвало да намерят метод да спрат потока от европейци, които напущат Острова. В противоположен случай стопанската система на Обединеното кралство ще понесе обилни вреди и тежки загуби. За това предизвестяват от хранителната промишленост, представени от Guardian.

Европейските служащи в близо 1/3 от английските предприятия за храни и питиета са напуснали работата си от вота за Brexit до момента, демонстрира изследване измежду повече от 600 компании, които съставляват 1/4 от 4-те млн. заети в хранителната промишленост.

Почти половината от чиновниците настояват, че възнамеряват да изоставен поради несигурността по отношение на бъдещето им.

Търговци на дребно, фермери, преработватели на храни, кръчми и ресторантьори се сплотяват, призовавайки управляващите да бъде избегнат " корав " Brexit, който би повлиял на способността им да отглеждат, създават и да сервират храната, с която се храни Обединеното кралство.

Премиерът Тереза Мей предложи жителите на Европейски Съюз, които идват законно преди Brexit, след избран период да могат да получат същите права за работа като английските жители. Но предлагането й беше сметнато за незадоволително от Брюксел, който желае европейците, живеещи на Острова, да запазят всичките си сегашни права и в бъдеще.

Британското вътрешно министерство заяви, че че първичните оферти за нова имиграционна система ще бъдат оповестени тази есен. " Вече ясно декларирахме, че ще има гратисен интервал, откакто напуснем Европейски Съюз, с цел да избегнем тежкия удар върху бизнеса ", уточни представител на държавното управление.

Около 1/5 от 2-та млн. европейци, които работят във Англия, са заети в хранителната промишленост - селското стопанство, хранителната индустрия, търговията на дребно или кетъринга.

" Въпрос на време е несигурността, обявена от резултатите на бизнеса, да докара до необратимо овакантяване на служащи от Европейски Съюз. Този сюжет ще навреди на Англия културно и стопански ", сподели Иън Райт, общоприет шеф на английската федерация за храни и питиета, която съставлява повече от 6000 преработватели и производители.

" Внезапно понижаване на броя на европейските служащи, които могат да работят в Обединеното кралство след Brexit, ще докара до обилни вреди по цялата верига на предлагането на храни, с последствия за наличностите и цената на английските артикули за потребителите ", предизвестява Андрю Опи, началник по храните в английската организация за търговия на дребно.

" Работниците от Европейски Съюз са основни за достигането на английски хранителни артикули до нашите рафтове; от производството на храните, през превозването и предлагането им в магазина, те са от витално значение за даването на услугите и качеството, които английските консуматори изискват ", акцентира Опи.

Според него европейците имат потребност от повече изясненост за статута им, щом Обединеното кралство напусне Европейски Съюз.

Предупрежденията от страна на хранителна индустрия идват на фона на проблемите на английските предприятия при набирането на квалифицирана работна ръка. Настоящата липса на квалифицирани фрагменти е най-голямата за английския бизнес в последното десетилетие.

52% от английските компании признават, че има проблеми с набирането на квалифицирани служащи през последните 6 месеца. През януари тази цифра беше 31%, демонстрира изследване на Lloyds за бизнеса във Великобитания.

Броят на сезонните служащи, идващи на Острова също е намалял със 17% през тези година, регистрират от Националния фермерски съюз. Според тях повода е неналичието на изясненост за бъдещето на европейските служащи във Англия и спада в цената на паунда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР