Британските пъбове, ресторанти и търговци на дребно се подготвят за

...
Британските пъбове, ресторанти и търговци на дребно се подготвят за
Коментари Харесай

Какво означава коронацията за икономиката на Обединеното кралство

Британските пъбове, заведения за хранене и търговци на дребно се приготвят за оживена търговия по време на тържествата по случай коронацията на крал Чарлз III. Но стопанската система на Обединеното кралство като цяло може да пострада, защото служащите ще си вземат спомагателен почивен ден.

Историческото събитие би могло да способства за незабавното повишение на настроенията и разноските в стопанската система, която е наранена от стачки, настойчиво висока инфлация и спадащ витален стандарт. Според Международния валутен фонд брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство се чака да се свие с 0,3 % през тази година, което е най-лошият резултат от всички огромни развити стопански системи.

" Продажбите на дребно нормално се подтикват от огромни национални събития ", сподели Джеймс Хардиман, старши анализатор в Британския консорциум за търговия на дребно. " Като се има поради, че коронацията на краля ще бъде такова историческо събитие, чакаме още по-голям напредък. "

Миналата година продажбите на хранителни артикули през седмицата до 5 юни - интервалът, който включваше празненствата по случай платинения празник на починалата кралица Елизабет - бяха с 87 млн. паунда (108,7 млн. долара) по-високи в съпоставяне със междинната седмица през 2022 година, съгласно данни на Kantar.

Както и през юни, английските търговци на дребно предложиха голям набор от сувенири, с цел да отбележат първата коронация на Англия от 70 години насам - от възпоменателни кутии за бисквити, плюшени мечета и чанти до свещи, възглавници и чаши за чай.

Марката Celebrations на Mars Wrigley, известна с сбирката си от мини шоколадови блокчета, създаде бюст на крал Чарлз в натурален размер с някои от най-емблематичните си шоколади, в това число Maltesers Teasers, Milky Way и Twix.

Marks & Spencer, огромна верига супермаркети и магазини за облекла, чака да продаде повече от 1 милион възпоменателни кутии с чай и сладкиши, както и 255 000 метра (279 000 ярда) от своята " Union Jack Coronation Bunting " за хилядите улични празненства, планувани в цялата страна. Магазини за хранителни артикули като Tesco (TSCDF) и Waitrose продават въодушевени от коронацията торти, сандвичи, самун и салами.

Универсалният магазин " Джон Люис " трябваше да ограничи покупките в магазините на своето мече " Коронацията на Люис " до две на домакинство, а в онлайн магазините плюшеното мече е изчерпано.

" Търсенето на нашето мече за коронацията на Луис беше извънредно и в този момент, когато цялостната ни сбирка за коронацията започва онлайн и в магазините, виждаме същинско раздвижване от страна на клиентите, които с неспокойствие чакат да отпразнуват събитието ", сподели Джейсън Билингс-Крей, сезонен покупател в компанията.

Британските марки за първокласни артикули също се възползваха от маркетинговата опция за тези, които имат по-дълбоки джобове и търсят нещо по-разчупено от мека играчка или резервоар за бисквити.

Boodles, фамилна бижутерия, пусна на пазара уникален пръстен Coronation Gemini, струващ 395 000 паунда (496 000 долара) и включващ два камъка от южноафриканската мина, в която е създаден диамантът Cullinan, включен в коронарните скъпоценности. Deakin & Francis продава сребърни копчета за ръкавели Coronation за 340 GBP (425 долара), а Hackett London предлага джобно квадратче Coronation за 74 GBP (92 долара).

 

 Британските марки за първокласни артикули от дълго време се възползват от връзката си с монархията, споделя Хелън Брокълбанк, основен изпълнителен шеф на Walpole, браншовата асоциация на бранша в Обединеното кралство.

За коронацията английските марки за първокласни артикули " са закупили неповторими артикули на всички равнища на стопанската система и виждаме, че хората ги купуват, изключително американците и клиентите от Европейски Съюз ", добави тя.

" Силата на кралското въздействие е в действителност значима за марките ", сподели тя пред

 

1 милиард $ удар върху Брутният вътрешен продукт?

 

Кралската гала ще даде и решителен подтик на бранша на хотелиерството в Обединеното кралство, който едвам се е възстановил от пандемията на Ковида, когато беше обиден от внезапно покачващите се разноски за храна и сила.

 

Според неотдавнашно изследване на браншовата организация UKHospitality една трета от предприятията в областта на хотелиерството и ресторантьорството са застрашени от банкрут през идната година.

 

" Коронацията е в действителност потребен миг във времето. Тя може да даде този подтик на доверието ", сподели основният изпълнителен шеф Кейт Никълс. " Мисля, че има доста неспокойствие. Това е рядко събитие. Много хора ще желаят да се съберат в локалните си кръчми, питейни заведения и заведения за хранене. "

 

Според Никълс в Лондон заетостта на хотелите през уикенда на коронацията е 96%.

 

Центърът за стопански и бизнес проучвания пресмята, че спомагателният туризъм и разноските в заведенията през тридневния уикенд, който включва и спомагателен формален празник на 8 май, ще доведат до растеж от 337 млн. паунда (420 млн. долара).

 

" Британските пивовари и пъбове се приготвят да отбележат това значимо събитие, като провеждат специфични събития, варят лимитирани серии бира и се възползват от удълженото работно време през дългия уикенд ", споделя в изказване Ема МакКларкин, основен изпълнителен шеф на Британската асоциация на пивоварните и пъбовете.

 

Според оценката на туристическата организация VisitEngland, нарастването на пътуванията в страната през уикенда ще бъде доста по-голямо - 1,2 милиарда паунда (1,5 милиарда долара).

 

От друга страна, изследване, извършено през март измежду 105 туристически предприятия от комерсиалната асоциация UKinbound, откри, че единствено 16 % от тях оповестяват за нарастване на резервациите от задгранични гости, свързани с коронацията или финала на песенния конкурс " Евровизия ", който ще се организира в Ливърпул на 13 май.

 

Междувременно разноските на данъкоплатците за това блестящо събитие бяха подложени на критика, изключително на фона на рецесията с разноските за живот, която принуждава от ден на ден британци да разчитат на хранителни банки, с цел да свържат двата края.

 

Бъкингамският замък съобщи във вторник, че ще разгласява подробна информация за разноските по коронацията " навреме ".

 

" Една от поуките от погребението на Нейно Величество беше по какъв начин народен мотив като този, огромно държавно събитие, притегля голям международен интерес, който повече от изплаща разноските, свързани с него ", съобщи представител пред CNN.

 

 Но загубата на продукция, породена от спомагателния формален празник в понеделник, 8 май, ще понижи общата изгода за стопанската система. (Празникът на коронацията ще бъде третият почивен понеделник този месец.)

 

Когато Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се сви с 0,6 % през септември 2022 година, Службата за национална статистика съобщи, че спадът се изяснява частично с спомагателния почивен ден за държавното заравяне на кралицата през същия месец, защото някои предприятия са затворили или са коригирали активността си в този ден.

 

В проучване, оповестено през април предходната година, консултантската компания PwC пресметна, че държавен празник, който се пада в понеделник, коства на стопанската система на Обединеното кралство 877 млн. паунда (1,1 милиарда долара), даже откакто се вземе поради стимулирането на потребителските разноски.

 

Средните разноски за празничните дни - в случай че се вземат поради и тези, които се падат в петък, които нормално са по-малко продуктивни дни от понеделниците - възлизат на 831 млн. паунда (1 милиарда долара), твърди PwC. В отчета се изяснява, че нарастването на потреблението с 367 млн. паунда (458,5 млн. долара) се компенсира с повече от 1,2 милиарда паунда (1,5 милиарда долара), които се правят оценка като удар върху производството.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР