Британските банки имат значително по-песимистичен поглед върху настоящата ситуация по

...
Британските банки имат значително по-песимистичен поглед върху настоящата ситуация по
Коментари Харесай

Британските банки заделят рекордни провизии за лоши кредити

Британските банки имат доста по-песимистичен взор върху актуалната обстановка по света от съвсем всичките си европейски съперници, като опасенията към пандемията от ковид, неяснотата към Брекзит и ниските лихвените проценти карат кредиторите да заделят повече средства за „ най-лошите вероятни сюжети “ в моделите си за оценка на риска, предава Ройтерс.

Макар че анализаторите имаха ниски упования за представянето на водещите банки Barclays, Standard Chartered, Lloyds, NatWest Group и HSBC през първата половина на годината, кредиторите не съумяха да отговорят даже на тези занижени прогнози.

Петте водещи банки заделят хранителни запаси за неприятни заеми за общо над 22 милиарда $, стойност, която надминава доста прогнозите на анализаторите и слага спомагателен напън върху техните акции. За разлика от тях френската банка BNP Paribas и швейцарската Credit Suisse надминаха прогнозите на специалистите, възползвайки се от високите размери на търговия и относително ниските средства за хранителни запаси.

HSBC и Lloyds бяха „ осъдени “ изключително тежко от вложителите поради слабите си резултати за полугодието, като акциите на двете банки доближиха най-ниските си равнища надлежно за 11 и 8 години.

Всички английски банки се показват зле от началото на годината, регистрирайки спад на акциите сред 42% и 55% по отношение на 36% на европейският банков показател SX7p.

„ Британските банки са изправени пред по-значителен стопански спад от повече им съперници от Европа, защото Обединеното кралство е изправено пред по-голям потрес от пандемията от COVID-19, което принуди кредиторите да усилят провизиите “, разяснява Патрик Хънт от Oliver Wyman.

Според прогнозата на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) от месец юни брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство ще се свие с 11,5% през тази година, до момента в който стопанската система на Еврозоната ще се намали с 9,1%.

Други фактори, които тежат на банковия бранш, са относително по-голямата експозиция към необезпечено потребителско кредитиране, по-голямото намаляване на лихвите и риска от Брекзит без договорка. Същевременно с това въвеждането на нови строги ограничаващи ограничения в северната част на страната заплашва възобновяване на стопанската система и на облагите на банките

NatWest и Lloyds показаха тенденция по отношение на провизиите за неприятни заеми, съгласно която те би трябвало да бъдат по-ниски през втората половина на годината, давайки вяра на вложителите, че английските банки просто са заделили всичките нужни хранителни запаси по-рано от европейските си съперници.

От банките обаче предизвестиха, че вероятностите могат да се влошат, понижавайки прогнозите си за най-лошия сюжети до 17% спад на Брутният вътрешен продукт през 2020 година

По-големите хранителни запаси, отделени от английските банки по отношение на европейските, се дължи главно на по-лошите прогнози за английската стопанска система.

„ Качеството на активите във Англия се утежнява по-бързо, в сравнение с в Европа, като това се отразява на облигациите “, разяснява Филипо Алоати от Federated Hermes

Главният финансов шеф на NatWest Кейти Мъри съобщи, че най-лошият вероятен сюжети, за който се приготвя банката, планува по-нататъшни блокирания на стопанската система поради ковид и Бркзит без договорка.

От HSBC оповестиха, че бизнесът на банката във Англия е бил ударен изключително мощно от пандемията и че е форсира проектите си за понижаване на разноските, които включват доста редуциране на работните места,
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР