Британските акции се представят по-слабо от очакваното всяка година след

...
Британските акции се представят по-слабо от очакваното всяка година след
Коментари Харесай

Четири години след референдума, Брекзит продължава да хвърля сянка над британските акции

Британските акции се показват по-слабо от предстоящото всяка година след референдума за Брекзит от 2016  година Когато пазарът най-сетне стартира да се възвръща от последните години на политическа неустойчивост и неустановеност във връзка с връзките на Обединеното кралство в Европейския съюз, пандемията от крооанвирус удари тежко страната, която е изправена пред най-дълбоката си криза от 300 години, написа Блумбърг.

Докато ограниченията против разпространяването на COVID-19 последователно се разхлабват (пъбовете, заведенията за хранене и кината се чака да отворят порти през юли), внасянето на изясненост във връзка с договарянията с Европейски Съюз преди края на преходния интервал след Брекзит през декември, може да съживи инвеститорския интерес към английските акции, които сега се търгуват на извънредно ниски равнища.

Лондонският борсов показател FTSE 100 се показва по-зле от другите водещи показатели през последните четири години, до момента в който английският паунд се търгува на равнища, близки до тези преди заветния избор от 2016 година В доларово изражение поевтиняването на английската валута е още по по-поразително – близо 20% спад.

Лекото възобновяване на борсовия пазар след безапелационната победа на партията на Борис Джонсън на предварителните парламентарни избори във Великорбитания бе сложено на пауза след приемането на карантинните ограничения против пандемията. Срива на цените на петрола също натежа върху бенчмаркът FTSE 100, защото близо 12% от неговата капитализация идва от енергийния бранш.

„ Британският пазар би трябвало може да завоюва от ротацията на напредък на база акции от отбранителните браншове към подобен, основан на браншове като енергетика, банки и съществени материали, които общо способстват за 40% от капитализацията на FTSE 100 “, разяснява Кладуя Пансери от in UBS Wealth Management.

Тази експозиция обаче може да бъде нож с две остриета. Макар че Англия обичайно се преглежда като пазар с висок дял, пандемията принуди някои от най-големите компании на борсата в Лондон, измежду които и Royal Dutch Shell, да понижат дивидентите си.

Миналата седмица Citigroup намали рейтинга на английските акции, отбелязвайки, че дивидентите на английския пазар не престават да са мощно съсредоточени в избрани браншове, като рисковият енергиен бранш дава отговор за една четвърт от дивидентите.

Представянето на английския пазар зависи доста и от посоката, в която се движи паундът. Това от своя страна ще зависи от окончателната развръзка към Брекзит в края на годината. Растящият риск от Брекзит без договорка може да окаже огромен напън върху валутата.

Според базовия сюжети на Goldman Sachs, Европейски Съюз и Обединеното кралство ще сключат лимитирана договорка за свободна търговия до края на годината.

В края на юни изтича срокът за удължение на преходния интервал след Брекзит, като английското държавно управление неведнъж съобщи, че няма да изиска ново отсрочване. Това прави 26 ноември крайния период за договаряне на съглашение сред двете страни, с цел да остане задоволително време за одобрение на договорката преди 30 декември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР