Британски закон цели да направи технологичните платформи по-отговорни(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Великобритания готви закон за безопасността в интернет


Британски закон цели да направи софтуерните платформи по-отговорни
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Обединеното кралство ще показа на Народното събрание законопроект за онлайн сигурността. Документът цели да направи софтуерните компании по-отговорни за премахването на нелегално наличие от техните платформи – такова, което предизвиква тероризъм или принуждение, порнография, онлайн тормоз и полово посягане над деца.

Ако условията на закона не бъдат спазени, обществените мрежи могат да бъдат санкционирани до 10% от световния им приход или блокирани, а техните водачи да носят отговорност за нарушавания – до две години затвор, заяви Блумбърг.

Съгласно закона, самостоятелният телекомуникационен регулатор на Обединеното кралство (Ofcom) ще има правото да желае информация от фирмите. Той дава отговор за проучването на логаритмите и системите в огромните софтуерни платформи, които могат да популяризират нездравословно наличие в интернет.

Висшите ръководители на фирмите също ще носят наказателна отговорност, в случай че унищожат доказателства, не рапортуват на Ofcom за следствие на нарушаване, дават погрешна информация или по различен метод попречват регулаторните инспекции.

Законът включва още:

Според Министерството на културата, медиите и спорта на Обединеното кралство новинарското наличие и пресата ще бъдат освободени от контролиране. Най-големите платформи и техните приложения ще се класифицират като „ Категория 1 ”, а също по този начин ще би трябвало да лимитират легалното, само че нездравословно наличие, чиито характерности ще бъдат оповестени от законодателите по-късно.

След като законопроектът бъде показан на Народното събрание, ще отнеме няколко месеца за по-нататъшно рационализиране и гласоподаване, преди документът да получи утвърждението на кралицата на Англия, след което да стане закон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР