Британски учени създадоха плашещ модел на това какви могат да

...
Британски учени създадоха плашещ модел на това какви могат да
Коментари Харесай

Плашещ модел – какви може да са последствията от продължителна дистанционна работа

Британски учени сътвориха плашещ модел на това какви могат да са следствията от отдалечената работа. Той демонстрира образно по какъв начин ще изглеждаме след 25 години в случай че упражняваме специалността си от у дома, показва.

Mоделът е основан от търсачката за кандидатстване за работа „ Дайректли ”. Казва се „ Сюзън “ и е с наднормено тегло поради обездвижване, със сухи зачервени очи, защото се взира в компютъра по през целия ден. Заради неприятната стойка вратът й е удебелен и протегнат напред. Раменете й са отпуснати и е прегърбена. Липсата на витамин D е довел до косопад, бледа кожа и повече бръчки.

Заради ковид милиони хора в света минаха към работа от у дома. Това се оказа комфортно за доста българи в кратковременен проект. Но в дълготраен подобен може да има и здравословни, и психически последици, предизвестяват експертите. „ Ние приказваме за психологично здравна пандемия, която ще има доста по-сериозни резултати от вирусната такава ”, споделя психологът доктор Пламен Димитров.

Моделът „ Сюзън “ е изработен като предизвестие. „ Много е значимо да оценим прочувствената просветеност. Да запазим успокоение и да проявим здрава душeвност. Да продължим да работим както до момента, само че в друга конюнктура. Тоест придвижването, рационалното хранене са от извънредно значимо значение и в този момент ”, изяснява доктор Мария Титопулу.

Светослав Ваксевски сортира чиновници за ИТ академия. Разказва, че онлайн даже реализират по-добри резултати, а той съумява да свърши повече неща. „ Това е едно от хубавите неща на хоум офиса, че около другите неща можеш да си свършиш и домашните отговорности. Друго нещо, което аз върша е точно да виждам разнообразни курсове. Аз се старая непрекъснато да изучавам ”, споделя той.

Хората работят повече и по-продуктивно. Но в случай че почиват, възвръщат се и разнообразяват деня си ”, разяснява доктор Пламен Димитров.

За да не замязя на модела „ Сюзън “, Светослав се е погрижил като упражнява йога и тренира постоянно. Признава обаче, че не е помислил за психологичното си здраве. „ Разговарям с другари по телефона с видеоразговори, само че е по-трудната част, тъй като сме привикнали да се срещаме онлайн с хората ”, споделя още той.

Експертите предлагат наложителен график, който да разделя домашните от служебните отговорности. А компаниите имат задължението да се погрижат за чиновниците си, тъкмо както биха го създали в офиса. И припомнят - при работа с компютър би трябвало да се става за отмора от 15 минути на всеки час.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР