Британски учени откриха генетична тайна на динозаврите, разкриваща защо те

...
Британски учени откриха генетична тайна на динозаврите, разкриваща защо те
Коментари Харесай

Учени разкриха генетична тайна на динозаврите

Британски учени откриха генетична загадка на динозаврите , разкриваща за какво те са били толкоз разнородни по форма и размер, съобщи Би Би Си.

 
Това многообразие във формите и размерите е помогнало на тези създания да еволюират бързо в отговор на изменящата се околна среда и да преобладават на Земята в продължение на 180 милиона години.
 Британски учени разкриха за какво динозаврите са били толкоз разнородни по форма и размер Британски учени разкриха за какво динозаврите са били толкоз разнородни по форма и размерThinkStock/Getty Images
Разбира се, имало е едно затруднение, което динозаврите не са могли да преодолеят - солиден конфликт с метеорит преди 66 милиона години , който е заличил от лицето на земята всички динозаврови групи, като се изключи летящите, които са еволюирали в птици.

 
Неотдавна екипът на професор Дарън Грифин е употребявал математически способи, с цел да разпознава евентуалните генетични характерности на най-първите динозаври. Учените създали това, като се върнали обратно във времето, като първият стадий бил модерните " родственици " на динозаврите - птиците и костенурките.-->
 Британски учени разкриха за какво динозаврите са били толкоз разнородни по форма и размер Британски учени разкриха за какво динозаврите са били толкоз разнородни по форма и размерThinkStock/Getty Images
Техните резултати навеждат на мисълта, че ДНК на динозаврите евентуално е била проведена в доста хромозоми. Птиците имат нормално към 80 хромозоми, към три пъти повече в сравнение с имат хората. Известно е, че птиците са измежду най-разнообразните групи на земята.

 
Професор Грифин счита, че динозаврите също са имали огромен брой хромозоми и това може да изясни за какво са били в толкоз разнородни форми и размери.
 
" Смятаме, че това поражда вариации. Многото хромозоми дават опция на динозаврите да разбъркат гените си повече от който и да е различен скотски вид. Това размесване значи, че динозаврите са можели да еволюират по-бързо и това им е помогнало да оцелеят толкоз дълго, до момента в който планетата се е променяла ", споделя професор Грифин.
 динозаври Британски учени разкриха за какво динозаврите са били толкоз разнородни по форма и размерThinkStock/Getty Images
Доктор Ребека О'Конър от университета от Кент споделя: " Фосилизирани доказателства, а в този момент и нашите доказателства ускоряват концепцията, че вместо птиците и динозаврите да са били далечни родственици, те са били едно и също нещо . Птиците към нас през днешния ден са динозаври ".

 
А що се касае до очакванията да се " улови " ДНК на динозаврите от фосили, това наподобява подозрително. Генетичният материал деградира с времето и международният връх на оживяла антична ДНК е един милион години. Динозаврите са живели преди сред 66 и 245 милиона години.
 динозаври Британски учени разкриха за какво динозаврите са били толкоз разнородни по форма и размерThinkstock/Getty Images
Въпреки това техниките, употребявани от професор Грифин и от неговите сътрудници, може да доведат до още по-детайлно схващане за това каква е била динозавърската ДНК . Но това пък единствено по себе си няма да разреши пресъздаването на динозаврите.

 
" Скоро няма да имаме Джурасик парк . Ако вземете ДНК от пиле и го поставите в яйце на щраус, няма да получите най-после пиле или щраус. Експериментът ще завърши с едно нищо. Същото ще бъде в действие и с велоцираптор и тиранозавър рекс . Просто няма да проработи ", споделя професор Грифин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР