Британски учен твърди, че най-ранният пример за фалшива новина е

...
Британски учен твърди, че най-ранният пример за фалшива новина е
Коментари Харесай

Това е най-ранният пример за фалшива новина в човешката история

 Британски академик твърди, че най-ранният образец за подправена вест е вавилонска плочка на 3000 години за Ной и ковчега му, заяви Фокс нюз. Според Мартин Уъртингтън от Кембриджския университет девет реда от плочката описват за потопа на Гилгамеш, само че могат да бъдат тълкувани по друг метод поради двусмислени думи, употребявани користно от бога Еа.

Богът споделя, че " от небесата ще завали храна ", в случай че бъде издигнат ковчегът, само че съгласно доктор Уъртингтън думите могат да значат и прикрито предизвестие за потопа.

" С този ранен епизод в митологични времена стартира операцията на информацията и езика - акцентира Мартин Уъртингтън. - Това може да е най-ранният образец за подправена вест ", цитира думите му Българска телеграфна агенция.

Епосът за Гилгамеш се счита за една от най-ранните литературни произведения и религиозни текстове. Историята за потопа е известна от глинени плочи на към 3000 години, открити през 1872 година от асириолога Джордж Смит. Д-р Уъртингтън откри " подправената вест " в 11-ата плоча, която се съхранява в Британския музей. Според доктор Уъртингтън повода господ Еа да лъже е доста елементарна - има изгода от това.

" Вавилонските богове са оцелявали с помощта на хората, които са ги хранели. Ако човечеството изчезне, те няма да оцелеят - изясни Уъртингтън. - Бог Еа манипулира езика и подвежда хората да създадат каквото желае, тъй като има интерес. Паралелите със съвремието са безпределно доста ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР