Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя

...
Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя
Коментари Харесай

Великобритания отказа да екстрадира Джулиан Асандж в САЩ поради риск от самоубийство

Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асандж в Съединени американски щати, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа активност на Съединени американски щати, по-специално в Ирак и Афганистан, съобщи Франс прес.

Според окръжния арбитър Ванеса Барайцер екстрадицията ще има отрицателно въздействие върху психологичното здраве на Асандж, като изрази опасения, че може и да извърши самоубийство вследствие на това.

Съгласно думите й, Асандж ще бъде арестуван в ареста, преди обжалването, което се чака от Съединени американски щати.

Асандж е търсен в Съединени американски щати по обвиняване в скрит план с Челси Манинг за кражба на класифицирани данни, най-вече афганистански и иракски военни дневници, посредством компютърно навлизане в мрежата на Министерството на защитата. Сред оповестените документи има видеозапис по какъв начин американски боен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 година, измежду които двама публицисти на организация Ройтерс.

Асандж има повдигнати общо 17 обвинявания по Закона за шпионажа на Съединени американски щати от 1917 година Ако бъде приет за отговорен по всички точки, 49-годишният създател на " Уикилийкс " го чака присъда до 175 години затвор.

Преди днешното правосъдно съвещание десетина стачкуващи се събраха пред съда с табели с надписи като " Не екстрадирайте Асандж, публицистиката не е закононарушение " и " Освободете истината, освободете Асандж ". Силите на реда им подредиха да се разпилян в сходство с коронавирусните ограничавания.

Миналата година Асандж предизвести, че ще се самоубие, в случай че бъде предаден на американските управляващи.

Сега Асандж е в английски затвор. Адвокатите му възнамеряват да изискат освобождението му от затвор в Лондон, където е държан повече от година и половина. Преди това в продължение на 7 години той се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 година в еквадорското посолство, откакто наруши заповед да се яви пред английския съд по отношение на молба на Швеция за изгонването му. Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май 2019 година за нарушение на паричната гаранция, обвързвана с обвиняванията на Швеция против Асандж в полов тормоз, които по-късно бяха оттеглени. Полицията влезе в посолството на Еквадор, откакто Кито лиши бежанския статут на Асандж, което постави завършек на седемгодишното му престояване в дипломатическата задача.

Бившият консул на Еквадор във Англия Фидел Нарваес съобщи пред Sputnik в неделя, че възможната екстрадиция на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в Съединени американски щати ще сътвори казус против свободата на печата.

" Това, което в действителност има значение тук, е, че би трябвало да сме наясно с голямата значителност на този случай. Не става въпрос единствено за Асанж, само че и за прецедента, който ще сътвори против публицистиката и свободата на печата, в случай че той бъде екстрадиран в Съединени американски щати ", сподели Нарваес в телефонно изявление.

Според някогашния посланик, който е бил доста непосредствен до Асандж, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати се пробва да отмъсти за общественото си оскърбление.

" Изминаха 10 години от началото на това гонене, управляващите са пробваха да го унищожат физически и душевен и да основат казус, тъй че никой различен да не посмее да направи това, което той направи ", акцентира той.

Сега делото евентуално ще премине през няколко съдилища в Обединеното кралство, преди да завърши, тъй като губещата страна ще подаде тъжба. Каквато и да бъде присъдата, делото ще продължи с месеци,
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР