Британски астрономи са забелязали гигантска блещукаща , която е 100

...
Британски астрономи са забелязали гигантска блещукаща , която е 100
Коментари Харесай

Гигантска 100 пъти по-голяма от Слънцето звезда се появи в сърцето на Млечния път

Британски астрономи са забелязали гигантска блещукаща, която е 100 пъти по-голяма от, криеща се покрай сърцето на.

Наблюдавайки с телескоп, те разкрили, че в границите на 100 дни тази голяма звезда, която е на повече от 25 000 светлинни години, се е затъмнила на 97 % и по-късно е възвърнала яркото си зарево, съобщи Ройтерс. Неочакваното и трагично затъмнение най-вероятно е породено от непрозрачния дисков прахуляк, който блокира пътя на светлината към Земята по време на въртенето на планетите.

Д-р Лей Смит от Института по астрономия в Кеймбридж съобщи, че блясъкът на звездата е почнал да избледнява при започване на 2012 година и изцяло е липсващ до април.
 Откриха звезда, пленена от черна дупка Откриха звезда, пленена от черна дупка
Орбиталната обсерватория " Чандра " получи неповторими фотоси на звезда, доближила се до свръхмасивна черна дупка в една от галактиките на...

„ През идващите 100 дни тя се възвърне и върна цялостния си искра, тъй че когато блесне, ни се коства, че се е появила ненадейно “, сподели Смит.

Когато учените открият променливи звезди, които не могат да бъдат категоризирани, те ги назовават WIT (Какво е това), тъй че последната звезда ще носи името VVV-WIT-08.

Огромен диск от прахуляк кара доста звезди да " мигат ", тъй че това изобретение не се смята за ново. Не е известно по кое време VVV-WIT-08 ще стартира да потъмнява още веднъж, само че астрономите считат, че това може да се случи след 20 до 200 години.

Още две блестящи звезди бяха видяни около VVV-WIT-08, само че откривателите към момента нямат доста детайлности за тях. Появата на такива открития ще помогне на астрономите да схванат повече за това, което се счита за нов клас „ проблясващи колоси “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР