Британската Служба за морски търговски операции съобщи, че е получила

...
Британската Служба за морски търговски операции съобщи, че е получила
Коментари Харесай

Кораб е нападнат край бреговете на Обединените арабски емирства

Британската Служба за морски търговски интервенции заяви, че е получила сигнал за случай с транспортен съд на 50 морски благи (около 90 км) североизточно от град Фуджейра в Обединените арабски емирства , който се проверява от управляващите, съобщи Ройтерс.

От месеци подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути провеждат набези против корабоплаването в региона на Червено море в символ на взаимност с палестинците във войната в Газа. Командирът на военноморските сили на иранските Гвардейци на Ислямската гражданска война съобщи във вторник, че Техеран преглежда наличието на Израел в ОАЕ като опасност и в случай че сметне за належащо, Иран може да затвори Ормузкия пролив - входа към Персийския залив.

Фуджейра е ситуирана от източната страна на Ормузкия пролив.

Месеците на набези на хутите в Червено море нарушиха международното мореплаване, принуждавайки компаниите да се пренасочат към по-дълги и по-скъпи трасета към Южна Африка, и подхраниха опасенията, че войната сред Израел и " Хамас " може да се популяризира и да дестабилизира целия Близък изток.

В отговор на нападенията Съединени американски щати и Англия нанесоха удари по обекти на хутите.

Агенция Асошиейтед прес заяви, че е получила достъп до видеозапис, показващ по какъв начин командоси се спускат с хеликоптер и нападат кораба.

Според представител на близкоизточна страна, обвързван с защитата, нападението се приписва на Иран .

АП акцентира, че не е съумяла да ревизира достоверността на записа, само че видяното на него дава отговор на към този момент известни детайлности за абордажа, а хеликоптерът, с който той е осъществен, наподобява като употребяваните от иранските Гвардейци на Революцията, правили и други набези против кораби. 

Инцидентът става на фона на изострено напрежение сред Иран и Запада, изключително след хипотетичен израелски удар по иранското консулство в Сирия.

Засега Техеран не е потвърждавал задържането на кораб.



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР