Британската политика се определяше от цената на енергията през 2022

...
Британската политика се определяше от цената на енергията през 2022
Коментари Харесай

Великобритания и енергетиката: В процес на изграждане

Британската политика се определяше от цената на силата през 2022 година Цените сe повишиха, когато търсенето се възвърне след пандемията, след което скочиха стремглаво на фона на съветската инвазия в Украйна. По време на конкуренцията да оглавят Консервативната партия Лиз Тръс и Риши Сунак спореха за нивото на поддръжка, което ще обезпечат на британците за техните сметки за сила, тъй че никой да не бъде изправен пред избора " отопление или храна ".

Все отново зимата ще бъде мъчителна и скъпа, само че когато свърши, вниманието ще се насочи към 2023 година за разширение на вътрешните енергийни доставки за да се смъкват цените. Правителствената тактика за енергийна сигурност, оповестена през 2022 година, показва проект за построяването на нова енергийна инфраструктура през идващите три десетилетия - и 2023 година е годината, когато всичко стартира.

Локацията на нова нуклеарна централа би трябвало да бъде определена до 2024 година, само че покачващите се лихвени нива ще оскъпят сходен план. Капиталовите разноски към този момент доближават над половината от разноските за Hinkley Point C, нуклеарна централа, издигната в Съмърсет. Тази цена единствено ще се усилва.
Реклама
Англия също по този начин ще надгради триумфите си, като употребява офшорни вятърни турбини, с цел да генерира електричество. Страната възнамерява да усили четворно своите офшорни вятърни мощности до 2030 година, достигайки 50 гигавата. Това е задоволително сила (когато вятърът духа), с цел да зареди всеки дом във Англия. За да се случи това, от март 2023 година ще стартира провеждането на годишни аукциони (а не както в този момент на всеки две години), на които енергийни компании ще оферират на държавното управление най-хубавата цена за инсталирането и оперирането на нови турбини. Договорите за слънчева сила, които до момента бяха предлагани единствено на някои аукциони, също ще бъдат налични всяка година от 2023 година нататък.

ВЕИ не е единствената част от енергийния пъзел, която ще се уголемява. Нови петролни и газови залежи, като да вземем за пример Jackdaw против шотландското крайбрежие, ще се построяват цяла година. Добивът в първите кладенци на Jackdaw би трябвало да стартира през втората половина на 2023 година Съоръжението за депозиране на газ Rough, намиращо се против източното крайбрежие на Англия, ще проработи още веднъж, откакто беше пенсионирано през 2017 година, и ще складира задоволително природен газ за Англия, с цел да може страната да устои на седмици лимитирани доставки.

Не е наложително новите петролни и газови уреди да дойдат с високи нива на въглеродни излъчвания. Shell, компанията зад Jackdaw, възнамерява да улавя въглеродния диоксид, изтърван при горенето на нейния газ, и да го инжектира назад под Северно море във към този момент усвоено газово находище, наречено Goldeneye. Правителството желае новите доставки на изкопаеми горива да идват с сходни стратегии.

Политиката ще остане надълбоко обвързвана с енергийните доставки във Англия през 2023 година На държавното управление ще се наложи да се намеси във финансирането на нови нуклеарни централи, в случай че желае те да бъдат издигнати. Лейбъристката партия даде обещание да отиде още по-далеч, в случай че завоюва властта, и да образува обществено следена енергийна компания, както във Франция. И двете партии са постигнали единодушие за потребността да се харчи много за основаването на енергийна система, която да е по-малко уязвима от световните земетресения.
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР