Британската национална здравна служба NHS е изправена пред много сериозно

...
Британската национална здравна служба NHS е изправена пред много сериозно
Коментари Харесай

Великобритания: Драматичен недостиг на зъболекари, хора се самолекуват с опасни методи

Британската национална здравна работа NHS е изправена пред доста съществено предизвикателство - 9 от 10 стоматологични кабинета в Англия към този момент не одобряват нови пациенти, съобщи Bulgaria On Air. Резултатът е болежка и обезверени ограничения за самопомощ от хора, които не могат да си разрешат лекуване в частен кабинет.

Пенсионерката от Корнуол Денис Хайл от дълго време е спряла да се усмихва, тъй като четири години чака протеза с изкуствени зъби. Тя се храни мъчно и недоволства против протичащото се:

„ След 50 години работа и заплащане на налози, това, което желая не е доста – зъбна протеза “, споделя тя.

Както доста други хора и пенсионери с ниски приходи Денис не може да си разреши да заплаща зъболекарски услуги от джоба си. А прегледите при ортодонт, реимбурсирани от NHS и изискващи единствено малко доплащане, към този момент са се трансформирали в необичайност.

Проучване на BBC демонстрира, че 9 от 10 практики на NHS в Англия не одобряват нови възрастни пациенти. Същото се отнася и за 8 от10 практики които към този момент не одобряват нови деца. А времето за очакване, даже и за регистрирани пациенти, към този момент е доста дълго.

Зъболекарската асоциация се оплаква, че доста зъболекари са претрупани и могат да лекуват единствено избран брой пациенти с закрепените ставки, плащани от NHS.

Шон Чарлууд от Британската дентална асоциация пресмята, че финансираните от страната суми, ще покрият единствено към половината от популацията.

Около 10% от зъболекарите са се отдръпнали от практиките на NHS през последните години и лекуват единствено частно, тъй като считат, че тяхната сложна и комплицирана работа не е задоволително оценена с закрепените ставки на NHS.

Но Шон Чарлууд счита, че има и друга причина за неналичието на зъболекари.

" След решението за Брекзит зъболекарите от европейски страни напуснаха страната, като се прибраха се в родината си, и не са се върнали. Те са хиляди и това утежни още повече обстановката ", твърди той.

Има доста образци, които потвърждават сериозността на обстановката, в която са изпаднали доста британци.

Джошуа Кийлинг бил помолен от жена си, да й извади зъба с клещи, тъй като тя към този момент не издържала на болката. Затова в този момент е почнал подписка за по-добро обезпечаване. 180 000 души към този момент са се подписали, осведоми Tagesschau.

" Докато нещо не се промени, хората ще не престават да обработват зъбите си с пили и клещи и да прибягват до рискова самопомощ ", изяснява Луиз Ансари от организацията Healthwatch England.

" Хората живеят в болежка и боязън, не могат да се хранят или приказват вярно. И в отчаянието си лепят тапи от синтетична смола върху венците си със супер лепило ", акцентира тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР