Британската кралица Елизабет Втора почина спокойно в четвъртък следобед на

...
Британската кралица Елизабет Втора почина спокойно в четвъртък следобед на
Коментари Харесай

Краят на една епоха: Какво ще се промени след смъртта на Елизабет Втора

Британската кралица Елизабет Втора умря умерено в четвъртък следобяд на 96-годишна възраст.

Ето какво ще се промени след кончината на кралицата:

Принц Чарлз въпреки всичко ще бъде крал Чарлз 

При възкачването си на трона кралските особи могат да си изберат като свое кралско име всяко от персоналните си имена, осведоми „ Бизнес инсайдър “, предава Българска телеграфна агенция.

Навремето, запитана какво име желае да носи като кралица, Елизабет Втора дала отговор „ Моето, несъмнено, какво друго? “, описват Артър Бусфийлд и Гари Тофоли.

Принц Чарлз можеше да стане „ крал Филип “, „ крал Артър “ (Артур) или „ крал Джордж “. От резиденцията му обаче потвърдиха, че той е избрал името " Чарлз Трети ".

Принц Уилям ще стане принц на Уелс

Уилям ще стане принц на Уелс, поемайки досегашната роля на татко си.

Чарлз чака и се готви да застане на трона през целия си живот – той към този момент е на 73 години или много над пенсионната възраст във Англия.

Камила, херцогинята на Корнуол, ще стане кралица консорт

Очакваше се Камила да бъде „ принцеса консорт “, а не „ кралица “, само че кралица Елизабет разгласи през февруари 2022 година, че желае в бъдеще херцогинята на Корнуол да бъде известна като „ кралица Камила “.

Може да има ново „ бдение на принцовете “

По време на поклонението пред кралицата майка след кончината ѝ през 2002 година, внуците ѝ за малко замениха гвардейците, стоящи на пост край ковчега в т.нар. „ бдение на принцовете “. Нещо сходно се случва след гибелта на крал Джордж Пети.

Вероятно сходна респект ще бъде отдадена и на кралица Елизабет Втора.

По време на поклонението пред кралицата майка над 200 000 души засвидетелстваха почитта си, а мащабът на траура за най-дълго управлявалия британски монарх евентуално мощно ще засенчи тези числа.

Очаква се публичен изблик на тъга

След гибелта на принцеса Даяна, десетки хиляди хора поставиха цветя край Бъкингамския замък. Според някои оценки са били оставени близо 1 милион букета, написа „ Гардиън “. Хората чакаха на опашка по 10 часа и повече, с цел да се подпишат в съболезнователните книги.   

На погребението ще участват международни водачи, а хора от целия свят ще го гледат по малкия екран

Очаква се водачи на страни от целия свят да дойдат в Лондон, с цел да засвидетелстват почитта си към кралицата. Тя беше най-възрастният държавен глава в света и с над 70 години на трона.

В деня на погребението на принцеса Даяна „ над един милион души се подредиха по маршрута на процесията “, съгласно Би Би Си. Във Англия близо 30 милиона души са гледали церемонията по малкия екран, а в света – цели 2,5 милиарда.

Погребението на кралица Елизабет Втора евентуално ще събере пред екраните също толкоз, в случай че не и повече хора.

Службата ще бъде водена от Джъстин Уелби, архиепископа на Кентърбъри и втората най-високопоставена фигура в Англиканската черква след монарха.

След година ще има коронация

След избран интервал на печал, който може да продължи до една година, ще има коронация. Тя е мощно церемониална и легитимността на Чарлз няма да зависи от нея, тъй че той може да реши и въобще да се откаже от събитието. Ако обаче реши да не нарушава традицията, коронацията му ще се организира в Уестминстърското абатство и ще бъде водена още веднъж от архиепископа на Кентърбъри.

Коронацията ще коства на Англия милиарди

Цялото събитие ще бъде излъчено по малкия екран и стриймвано онлайн, из цялата страна ще има празненства сходно на кралската женитба на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година.

Заради оповестения народен празник за сватбата стопанската система загуби сред 1,2 и 6 милиарда бр. лири и коронацията може да има същия резултат, наред с директните разноски за данъкоплатците за най-голямото церемониално събитие във Англия от 50-те години.

Националният химн ще се промени

Химнът „ Боже, пази кралицата “ ще получи нови стихове или по-точно остарели. Текстът още веднъж ще гласи „ Боже, пази краля “, както бе преди възкачването на Елизабет Втора на трона.

Полицаите ще имат потребност от нови униформи

Служителите на реда ще се нуждаят от нови значки на шлемовете си, където сега стоят буквите на Елизабет Втора. Подобна смяна ще бъде направена и с униформите на военните.

Няма незабавно да се появят нови пари

Британските монети и банкноти носят лика на монарха, а портрети на Чарлз към този момент се приготвят.

Цялата парична наличност обаче няма да бъде сменена за една нощ. За това ще бъдат нужни няколко години, както в този момент по-старите банкноти и монети се изваждат от послание последователно.

„ Банк ъв Ингланд “ вече обяви, че парите с лика на Елизабет Втора остават законно платежно средство.

Паспортите и печатите също ще бъдат обновени

Дори пощенските кутии би трябвало да се обновят

След коронацията на кралицата буквите ѝ провокираха възмущение в Шотландия и по-специално цифрата „ Втора “, защото Елизабет Първа в никакъв случай не е властвала над Шотландия. Тогава някои от пощенските кутии, на които буквите ѝ са маркирани, станаха обект на офанзиви и вандалски прояви.

Кралицата ще бъде увековечена

Четвъртата колона на площад „ Трафалгар “ в Лондон сега е заделена за краткотрайни скулптури и произведения на изкуството. Бившият кмет на столицата Кен Ливингтън обаче бе декларирал, че съгласно него „ четвъртата колона е непокътната за кралица Елизабет Втора “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР