Британската кралица Елизабет Втора днес назначи 15-ия си премиер, откакто

...
Британската кралица Елизабет Втора днес назначи 15-ия си премиер, откакто
Коментари Харесай

Лиз Тръс официално стана министър-председател на Обединеното кралство

Британската кралица Елизабет Втора през днешния ден назначи 15-ия си министър председател, откогато към този момент 70 години е отпред на монархията. Лиз Тръс, която през вчерашния ден беше определена за водач на Консервативната партия, отиде в замъка Балморал в Шотландия, с цел да се срещне с кралица Елизабет Втора в границите на формалния развой да бъде назначена за министър-председател. Това стана откакто досегашният министър председател Борис Джонсън също беседва с монарха и връчи оставката си.
Кралицата има проблем с напредването, поради което днешните срещи се състояха в замъка Балморал в Шотландия, а не както по традиция в Бъкингамския замък в Лондон.
За множеството английски министър-председатели, първият ден на поста стартира с аудиенция в Бъкингамския замък, където официално са назначавани от кралицата.

На Лиз Тръс обаче се наложи да измине повече от 1500 километра, с цел да се види с Нейно Величество в Шотландия.
В първия си ден като министър председател, Лиз Тръс беше назначена на гала, наречена „ Целуване на ръка “, макар че същинско целуване няма.
На тази гала кралицата предложения Тръс да стане министър-председател и да образува държавно управление.

В автобиографията си, някогашният английски министър председател Тони Блеър написа, че е спал единствено час след изборната си победа, преди да иде в Бъкингамския замък.
Тогава кралски чиновник му споделил, че „ в действителност не целуваш ръцете на кралицата, а четкаш нежно с устните си ”.
„ Какво, за Бога, имате поради? ”, написа Блеър. „ Да ги изчеткате като чифт обувки или да ги докоснете леко! “, дал отговор служителят.
„ Докато към момента бях доста комплициран, вратата се отвори и бях въведен при кралицата.
За страдание се спънах в малко чердже, тъй че на процедура паднах върху ръцете на кралицата, не толкоз четкайки ги, колкото обгръщайки ги “, написа още някогашният министър-председател.

След като е назначена, Тръс би трябвало да се върне от Шотландия на „ Даунинг стрийт ” №10 в Лондон – новият си дом и работно място. Тя ще направи първата си тирада като министър председател, с цел да разгласи целите на държавното управление си. „ Желязната лейди “ Маргарет Тачър дава обещание да „ донесе естетика, където има различия “.

Гордън Браун дава обещание да даде най-хубавото от себе си, Тереза Мей приказва за „ справяне с крещящите несправедливости “, до момента в който Борис Джонсън предизвестява „ съмняващите се и черногледите, че „ ще изгубят ризите си “.
След речта, новият министър-председател ще влезе през фамозната черна врата, с цел да бъде посрещнат от личния състав на „ Даунинг стрийт ” 10, който обичайно се подрежда в профил, с цел да приветства новия си началник. Обикновено всички са усмихнати, само че не постоянно.
По време на предизборната акция за водач на Консервативната партия, държавните чиновници следят другите политически изказвания на претендентите и приготвят препоръки за това по какъв начин проектите на новия министър-председател могат да бъдат осъществени. Тези препоръки се трансформират в къса информация, която се показва на министър-председателя в първия работен ден.

През първите няколко дни на поста, министър председателят ще би трябвало предпочитано да напише писма до командирите на английските нуклеарни подводници. Тези писма би трябвало да съдържат инструкциите по какъв начин да реагират, в случай че Обединеното кралство стане обект на нуклеарна офанзива. Писмата могат да бъдат отворени единствено в случай че подводниците изгубят връзка с Лондон.

Джеймс Калахан – министър-председател от 1976-1979 година – е единственият някогашен водач, който разкрива какво би направил при положение на нуклеарна офанзива. „ Ако бяхме стигнали досега, в който почувствах нужда да го направя – тогава щях да го направя “, сподели той в документален филм на Би Би Си през 1988 година. „ Имах ужасни подозрения, несъмнено, по отношение на това. И аз да ви кажа, че в случай че бях живял, откакто съм натиснал този бутон, в никакъв случай, в никакъв случай нямаше да си простя “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР