Британската корона “Свети Едуард от XVII век, която е централен

...
Британската корона “Свети Едуард от XVII век, която е централен
Коментари Харесай

Английската корона ще бъде променена за коронацията на Чарлз III

Британската корона “Свети Едуард ” от XVII век, която е централен детайл от коронарните скъпоценности, е свалена от експозицията, с цел да бъде изменена за коронацията на крал Чарлз III, оповестиха от Бъкингамския замък.

Короната от солидно злато, инкрустирана с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини, ще бъде подложена на “модифициране ” за коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство на 6 май идната година, оповестиха от двореца.

Короната е централният детайл на Скъпоценностите на короната – огромна сбирка от кралски декорации, ситуирана в Лондонската кула, която притегля повече от един милион гости годишно. Тя има лилаво кадифено капаче с лента от рогозина, висока е малко над 30 см и е доста тежка.

За финален път е носена от кралица Елизабет II при коронацията ѝ през 1953 година

74-годишният Чарлз III ще бъде коронясан дружно със брачната половинка си, кралицата-консорт Камила. Церемонията ще бъде последвана от народен празник на 8 май.

Короната е направена за крал Чарлз II през 1661 година, с цел да размени средновековна корона, която обаче датира от времето на Едуард Изповедника.

Оригиналът е бил претопен от парламентаристите след изтезанието на Чарлз I. В продължение на стотици години по-късно короната е

била носена единствено по време на коронационните процесии, защото е била прекомерно тежка за носене.

За коронацията на крал Джордж V през 1911 година короната е изменена, с цел да стане по-лека, само че към момента тежи 2,23 кг. Чарлз III ще я носи единствено сега на коронясването си.

Когато напусне Уестминстърското абатство, Чарлз ще носи по-модерната императорска държавна корона, която се употребява и за мотиви като откриването на Народното събрание. Украсена с над 2000 диаманта, императорската държавна корона е основана през 1937 година за коронацията на крал Джордж VI, бащата на Елизабет II.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР