Британската контратерористична полиция съобщи, че разследва необяснима смърт на мъж

...
Британската контратерористична полиция съобщи, че разследва необяснима смърт на мъж
Коментари Харесай

Откриха мъртъв руски бизнесмен в Лондон

Британската контратерористична полиция заяви, че проверява необяснима гибел на мъж на фона на известия, че руснак, непосредствен до починалия олигарх Борис Березовски, е открит мъртъв в дома си в Лондон, съобщи Ройтерс.

Бившият зам.-директор на съветската самолетна компания „ Аерофлот “ Николай Глушков (68 г.), живеещ във Англия със статут на политически емигрант, бил открит неподвижен от фамилията си и другари в понеделник вечерта, заяви „ Гардиън “.

Британската полиция не уточни в известието името на мъжа, защото не бил разпознат публично. Но съобщи, че „ няма доказателства, които да допускат връзка с случая в Солсбъри “.

Визира се отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му, които бяха открити на 4 март в безсъзнание в центъра на града. Разследването откри, че са били изложени на нервнопаралитичен газ, а Лондон счита, че „ доста евентуално “ Русия да е виновна за станалото.

Мъртвият Глушков работел през 90-те години на XX век за „ Аерофлот “ и компания на Березовски. Пред 1999 година Березовски изпада в недружелюбност пред Владимир Путин и бяга във Англия, а Глушков е упрекнат в пране на пари и машинация, показва „ Гардиън “. Той изкарва 5 години в затвор и излиза през 2004 година

По-късно се реалокира в Лондон, като през 2011 година дава показания в интерес на Березовски по желае му за машинация за $5 милиарда против различен съветски олигарх Роман Абрамович, останал в положителни връзки с Кремъл.

Глушков споделил пред „ Гардиън “, че доста скептично гледа на изказванията, че Березовски, който бе открит обесен в банята си през януари 2013 година, се самоубил или починал заради случай. Той водел лично следствие за гибелта му.

През 2017 година на неприсъствен развой в Русия Глушков бе наказан на 8 години затвор за кражба на $123 млн. от „ Аерофлот “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР