Британската и швейцарска полиция разбиват престъпна мрежа и откриват ценна ваза Минг при спецоперация

...
Британската полиция казва, че спецоперация в лондонски хотел е помогнала
Коментари Харесай

Британската полиция казва, че спецоперация в лондонски хотел е помогнала на властите да открият 15-та китайска ваза от век на стойност около 2 милиона паунда (2,5 милиона долара) и разбийте престъпната група, за която се смята, че е откраднала артефакта от швейцарски музей

От Асошиейтед прес, 19 август 2023 г., 11:10 ч.

ЛОНДОН -- Спецоперация в лондонски хотел помогна на властите да възстановят китайска ваза от 15-ти век на стойност около 2 милиона паунда (2,5 милиона долара) и да разбият престъпната група, за която се смята, че е откраднала артефакта от швейцарец музей, съобщи британската полиция в събота.

Вазата, която датира от периода Йонгле на династията Мин, е един от трите предмета, откраднати от Музея на далекоизточното изкуство в Женева през 2019 г.

Столичната полицейска служба направи съобщението, след като съд в Лондон в петък призна двама мъже за виновни по обвинения, свързани с усилията на бандата да продаде вазата. Трети мъж се призна за виновен по подобни обвинения по-рано тази година, а други двама мъже, които бяха арестувани в Лондон, очакват съдебен процес в Швейцария за предполагаемата им роля в кражбата с взлом. И петимата са от югоизточен Лондон.

„Организираната престъпна група, замесена в това престъпление, вярваше, че може да извърши значителни престъпления в международен план и че няма да има връщане“, каза Главен детектив Мат Уеб от отдела за специализирани престъпления на Met. „Те грешаха, подчертавайки силата на нашите отношения с партньори в международните правоприлагащи органи и нашата способност да работим извън международните граници.“

Лондонската полиция каза, че е работила с швейцарски властите по разследването, след като аукционна къща ги предупреди, че някой им е изпратил имейл с искане за оценка на открадната ваза. 450 000 паунда (573 000 долара) и се съгласи да направи покупката в хотел в централен Лондон, където беше арестуван първият заподозрян.

Полицията предложи награда от 10 000 паунда (12 734 долара) за информация, водеща до възстановяването на чаша за вино в стил „дукаи“ с пилешки декорации, която също беше открадната от музея в Женева. Купа, оценена на 80 000 паунда (101 872 долара), беше върната в музея, след като беше продадена на търг в Хонконг през 2019 г.

Доходоносният пазар за откраднати китайски антики доведе до няколко грандиозни обири през последните години, включително кражби от британски музеи и аукционни къщи през 2012 г., при които бяха иззети нефритени купи, фигурки и други предмети на стойност милиони.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР