Британската група за строителство и услуги Кърилиън (Carellian) обяви фалит

...
Британската група за строителство и услуги Кърилиън (Carellian) обяви фалит
Коментари Харесай

Британският строителен гигант Кърилиън обяви фалит

Британската група за строителство и услуги " Кърилиън " (Carellian) разгласи банкрут и стартира разпродажба, откакто не съумя да реализира съглашение с кредиторите си и държавното управление за поддръжка на активността си, предадоха международните организации в понеделник.

Така хиляди са застрашени да останат без работа, доста огромни планове, изпълнявани от компанията, са под въпрос, а един от главните подизпълнители на държавното управление е отвън строя, отбелязва Ройтерс.

" Кърилиън " е втората най-голяма английска строителна компания и за нея работят 43 000 души по света, 20 000 от които във Англия.

В свое известие тя изясни, че не е имала различен избор с изключение на неотложно да разгласи неплатежоспособност. " През последните дни не можахме да осигурим финансирането, което да поддържа нашия бизнес проект и затова с дълбока горест стигнахме до това решение “, съобщи ръководителят на управата на компанията Филип Грийн. " Това е доста печален ден за служащите в компанията, доставчиците и клиентите й ", добави той.

Според компанията, държавното управление би трябвало да даде нужните средства, с цел да се поддържат публичните услуги, предоставяни до момента от " Кърилиън ", а те съставляват забележителна част от активността на групата.

Правителството даде обещание да обезпечи финансиране, с цел да се продължи работата по публичните услуги, осъществявани от компанията. Тя взе участие в построяването на високоскоростна жп линия, както и в поддръжката на учебни заведения, лечебни заведения и затвори. Някои от към този момент подписаните контракти на " Кърилиън " ще бъдат поети от други компании, а някои ще бъдат национализирани, заяви ББС.

Банката е на загуба от 1 милиарда английски лири, а отговорностите й са за 1.5 милиарда лири като главната причина за това са скъпо струващи й забавяния по контракти.

Сред главните кредитори на строителния колос са банките " Барклис " (Barclays), " Ейч Ес Би Си " (HSBC), " Лойдс " (Lloyds) и " Сандантер " (Santander).

Напрежението към строителния колос се разрастваше в продължение на седмици, принуждавайки държавното управление да организира редица спешни срещи, с цел да разиска по какъв начин би трябвало да се реагира. Синдикатите и опозиционната лейбъристка партия твърдяха, че данъкоплатците не трябва да избавят провалената компания.

Лейбъристите приканиха за следствие на дейностите на държавното управление преди банкрута на " Кърилиън ".

" Ние настояваме за цялостно следствие на държанието на държавното по този въпрос, уточни говорителката на лейбъристката партия Ребека Лонг-Бейли пред телевизия ББС.

Компанията отправяше предизвестия по отношение на нейните финанси през последните шест месеца и все пак държавното управление продължаваше да ѝ разпорежда публични поръчки, уточни тя. " Искаме да се уверим, че английският поданик няма да понесе загуби заради дейностите на държавното управление и на тази компания ", добави Лонг-Бейли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР