Британската енергийна компания BP откри нов фронт в кампанията на

...
Британската енергийна компания BP откри нов фронт в кампанията на
Коментари Харесай

BP се отказва от дела си в Роснефт след 30-годишно сътрудничество

Британската енергийна компания BP откри нов фронт в акцията на Запада за уединяване на съветската стопанска система, откакто взе решение да се освободи от акциите си в съветската държавна петролна компания Роснефт след експанзията на Кремъл в Украйна.

Петролният колос беше подложен на напън от държавното управление на Обединеното кралство да прибегне до тази мярка след новината за съветското навлизане.

BP има 19.75% от капитала на съветската компания от 2013 година

Междувременно, норвежкият енергиен колос Equinor също съобщи, че ще стартира развой на освобождение от взаимните си предприятия в Русия.

Главният изпълнителен шеф на BP Бърнард Луни подаде оставка от борда на Роснефт, както и неговият сътрудник, номиниран от BP Боб Дъдли. Оставките им влизат в действие неотложно.

Роснефт съобщи, че 30-годишното сполучливо съдействие е било унищожено и дефинира решението на BP като " невиждан политически напън ".

Луни беше в борда на Роснефт от 2020 година, дружно с неговия ръководител Игор Сечин, който е непосредствен другар и съдружник на съветския президент Владимир Путин.

Бизнес секретарят на английското държавно управление Куази Куартенг е разговарял с шефа на BP в петък и му показал изрично " сериозността на терзанията на държавното управление по отношение на несъразмерното излагане на BP на съветските ползи “, настояват източници, близки до компанията.

Председателят на BP Хелге Лунд сподели, че до момента в който BP е работила в Русия повече от 30 години и е имала „ брилянтни съветски сътрудници “, офанзивата на Русия против Украйна ще има трагични последствия в целия район и съставлява " фундаментална смяна ".

„ Това накара борда на BP да заключи след изчерпателен развой, че нашето съдействие с държавното дружество Роснефт просто не може да продължи ", сподели още Лунд.

Делът на BP в съветския държавен петролен колос Роснефт от дълго време стартира да се трансформира в проблем за компанията. Председателят на Роснефт Игор Сечин е непосредствен съдружник на Путин, а Роснефт доставя гориво на съветската войска.

Незабавната продажба на акциите на евентуално несъответствуващ покупател също не е алтернатива.

Засега компанията ще скъса финансовите си връзки с Роснефт, ще спре да получава дивиденти и ще се откаже от двете си места в борда на шефовете. Все още е рано да се каже обаче по какъв начин тъкмо ще се освободи от акциите си.

Най-вероятните сюжети са те да бъдат иззети или продадени.

Това би нанесло тежък финансов удар върху BP, само че компанията няма различен избор, с изключение на да заплати тази цена.

„ Убеден съм, че решенията, които сме взели като ръб, са освен вярното нещо, само че са и в дълготраен интерес на BP “, съобщи Бърнард Луни.

Последните финансови резултати на BP, оповестени преди две седмици, разкриха, че взаимната активност с Роснефт генерира към 2.7 милиарда $ от облагата на компанията, или към една пета от общия финансов резултат.

Многонационалната компания, чиято централа е в Лондон, призна предходната година, че глобите против Русия биха могли да бъдат проблематични за бизнеса ѝ, а отводът от каузи в Роснефт идва, откакто западните страни постановиха серия от стопански ограничавания против Кремръл, в това число няколко банки, които са изключени от платежната система SWIFT.

BP ще понесе загуба от към 11 милиарда $, откакто отпише загубите от валутни курсове, насъбрани през последните няколко години, като и сумата, обвързвана със цената на нейния дял.

На Роснефт бяха наложени наказания от Съединени американски щати и Европейския съюз още през 2014 година, откакто Русия анексира Крим.

Норвежката енергийна група Equinor стана втория огромен европейски производител на нефт и газ, който разгласи излизането си от Русия. Компанията ще стартира развой на освобождение от взаимните си предприятия в страната.

„ В актуалната обстановка считаме нашата позиция за несъстоятелна “, сподели в изказване основният изпълнителен шеф на Equinor Андерс Опедал.

Това се случи, откакто норвежкият върховен фонд, който ръководи активи в размер на 1.3 трилиона $, също разгласи, че ще замрази и продаде съветските си активи.

„ Решихме да замразим вложенията на фонда и започнахме развой на ликвидация “, сподели норвежкият министър председател Йонас Гар Стоере.

Руските активи на фонда са на стойност 2.83 милиарда $ в края на 2021 година Той е четвъртият по величина акционер в съветската банка Сбербанк и има дялове в съветските енергийни компании Газпром и Лукойл.

Цените на петрола скочиха над 100 $ за барел и доближиха най-високото си равнище от повече от седем години, откакто Русия стартира нашествието си в Украйна.

Спедиторските компании FedEx и UPS също стопираха всичките си услуги в и от Русия. UPS съобщи, че пакетите, които са в пренос за Украйна и Русия, ще бъдат върнати на техните податели без спомагателни разноски, където е допустимо.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР