Британската агенция за наблюдение на морската търговия съобщи, че близо

...
Британската агенция за наблюдение на морската търговия съобщи, че близо
Коментари Харесай

Още един отвлечен кораб край бреговете на Сомалия

Британската организация за наблюдаване на морската търговия заяви, че покрай крайбрежията на Сомалия е бил похитен още един транспортен съд.

Това усилва опасенията, че сомалийските пирати още веднъж са дейни, съвсем десетилетие откакто провокираха безпорядък в интернационалното мореплаване.

Корабът, предопределен за търговия с лодки, е бил високомерен от тежко въоръжени лица покрай град Ейл край крайбрежията на Сомалия.

Все още няма информация кои са похитителите и какви са настояванията им.

Още един рибарски транспортен съд беше похитен край крайбрежията на Сомалия неотдавна, като пиратите там желаеха откуп.

Местните медии оповестиха, че бунтовниците заплашвали да употребяват кораба за следващи набези, само че по-късно Европейската военноморска организация (EUNAVFOR) заяви, че е проследила този кораб и го е предала на управляващите в Сомалия. Последната вест беше, че Сомалия е арестувала пиратите.

А единствено преди днив непосредственост до йеменския остров Сокотра – на борда му има осем българи.

Помощник-капитанът от пленения транспортен съд към този момент е на българска територия - той е бил ранен, което е наложило евакуацията му.

Напоследък се усилиха нападенията против търговски кораби в Червено море от страна на подкрепяните от Иран бунтовници хути от Йемен, което наруши един от главните международни търговски направления.

Първоначално хутите се насочиха към кораби, свързани с Израел поради войната ѝ с оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за тероритична организация " Хамас ", само че по-късно зачестиха офанзивите си, като удрят кораби без ясни връзки.

Бунтовниците заплашват, че могат да отвличат плавателни съдове на всеки 12 часа, до момента в който не бъде прекъсната офанзивата на Израел в Газа.

Това принуди някои от най-големите международни петролни и транспортни компании да преустановят преноса по море в региона.

В отговор на зачестилите набези Съединени американски щати оповестиха, че стартират интервенция за отбрана на корабите в Червено море.

Междувременно няколко страни се споразумяха да правят взаимни патрули в южната част на Червено море и Аденския залив, с цел да се опитат да предпазят комерсиалното мореплаване от нападенията на йеменските бунтовници.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР