Британската агенция за електронно разузнаване GCHQ публикува неизвестни досега снимки

...
Британската агенция за електронно разузнаване GCHQ публикува неизвестни досега снимки
Коментари Харесай

Британският таен суперкомпютър, който помогна за разгрома на нацистите във Втората световна война

Британската организация за електронно разузнаване GCHQ разгласява незнайни до момента фотоси на суперкомпютър, наименуван " Колос " (на англ. Colossus), който е бил основан в изискванията на изключителна секретност по време на Втората международна война и е оказал помощ на Лондон да декодира кореспонденцията сред висши нацистки чиновници.
 
Работата на този компютър беше толкоз добре прикрита, че английските разследващи организации не са признавали публично съществуването му до началото на 2000-те години. Сега обаче GCHQ реши да опише повече за най-важното откритие за реализиране на успеха в чест на своята 80-годишнина.
 
 Суперкомпютърът Колос (англ. Colossus) Суперкомпютърът Колос (англ. Colossus) Източник: Руска работа на BBC
Известният английски академик Алън Тюринг, който дешифрира нацистки известия, кодирани от машината " Енигма ", не е взел участие директно в плана " Колос ". Разработките на Тюринг са помогнали за основаването на суперкомпютъра, само че личната му машина за декриптиране не е електронна, а електромеханична и е направена няколко години по-рано.
 
Някои считат, че " Колос " е първият дигитален компютър в историята. Той се състои от 2,5 хиляди лампи, а височината на устройството надвишава два метра. Цяла група от квалифицирани инженери е била нужна за работа и поддръжка на компютъра.
 
 Поддържането и работата със суперкомпютъра е било нелека задача Поддържането и работата със суперкомпютъра е било нелека задача Източник: Руска работа на BBC
Ан Кист-Бътлър, началник на английската организация за електронно разузнаване GCHQ, съобщи, че оповестените фотоси демонстрират креативните и механически старания, които са били нужни, с цел да се отбрани Англия от нацистите.
 
" Технологичните нововъведения постоянно са били в основата на това, което вършим в GCHQ, а " Колос " е съвършен образец за това по какъв начин нашите хора ни помогнаха да останем на измежду върховите разработчици на новите технологии, даже когато не можехме да приказваме за това ", споделя Кист-Бътлър.
 
Първият Colossus стартира да действа при започване на 1944 година. Той е конфигуриран в имението Блетчли парк в британското графство Бъкингамшир, където се намира седалището на английските разбивачи на кодове.
 
До края на Втората международна война английски експерти са основали 10 компютъра, които са помогнали за дешифрирането на нацистките известия.
По времето на успеха над нацистка Германия, тайните компютри на Англия се обслужват от 550 души и съумяват да дешифрират 63 милиона знака от строго секретни нацистки известия.
 
 Основните лементи на суперкомпютъра Колос Основните лементи на суперкомпютъра Колос Източник: Руска работа на BBC
В чест на годишнината на " Колоса " -а, GCHQ също направи обществено притежание за първи път своите диаграми, едно от тайните писма, дешифрирани от компютър (отнася се до " много тревожни указания от Германия " ), както и аудиозапис на звуците на работещата машина.
 
Наред с други неща, " Колос " разрешава на съдружниците да схванат дали Хитлер е вярвал на съзнателно подхвърлената погрешна информация, че десантите във Франция през юни 1944 година ще се проведат в Кале, а не в Нормандия (където е осъществен десантът). Историците считат, че работата на английските компютри е помогнала за по-бързото преустановяване на войната и е избавила живота на доста бойци.
 
Въпреки че работата на суперкомпютъра " Колос " и други като него са оказали доста доста въздействие върху хода на историята, всички, които са взели присъединяване в плана, са подписали съглашение за неразкриване на информация по отношение на плана. Тя е била толкоз прецизно прилагана, че съществуването на програмата не е било споменавано в учебниците по история в продължение на съвсем 60 години.
 
След войната осем от 10 компютъра, които са помагали за дешифрирането на нацистките известия, са унищожени. На изобретателя на машината, английският инженер Томи Флауърс, е подредено да съобщи цялата документи за изобретението си на GCHQ.
 
Британските управляващи са толкоз сполучливи в запазването на съществуването на програмата в загадка, че даже години по-късно чиновник на GCHQ, който е работил по един от компютрите " Колос " през 60-те години, признава, че не знае нищо за ролята на компютъра по време на Втората международна война.
Андрю Хърбърт, ръководител на надзорния съвет на Националния компютърен музей в Блечли парк, споделя, че " Колос " (Colossus) " е значим предходник на актуалния електронен дигитален компютър ".
 
" Много от тези, които са работили по " Колос " в Блечли парк по-късно са изиграли значима роля в английската компютърна промишленост. По време на следвоенните десетилетия те постоянно бяха международни водачи в своята област ", споделя Хърбърт.
 
Източник: Руската работа на Би Би Си
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР