Британец стана първият човек, прeкосил цялата територия на Африка –

...
Британец стана първият човек, прeкосил цялата територия на Африка –
Коментари Харесай

Да замениш алкохола и хазарта: Британец стана първият човек, прекосил цяла Африка с бягане

Британец стана първият човек, прeкосил цялата територия на Африка – от юг на север, с бягане. За 352 дни Ръс Кук изминава повече от 16 000 километра. Той прави над 19 милиона крачки и прекосява 16 страни.

27-годишният мъж дефинира себе си като „ резистентен маняк “, който на първо място е „ победил себе си “.

Снимка: Ройтерс

Когато бил на 20 години, Ръс излязъл пийнал а от бар в британския град Брайтън и почнал да тича – без причина, и по този начин 20 километра, до момента в който се прибере в дома си.

Тогава нещо се случило в него – почувствал се горделив. Няколко седмици по-късно той пробягал полумаратон (21,095 км), а по-късно и маратон (42,195 км).

Снимка: Ройтерс

„ За първи път се почувствах, изпълнен със самочувствие “, споделя британецът.

Сега той икономисва парите, харчени по-рано за алкохол и хазарт, за пътувания и специфични провокации. През 2019 година той бяга от Истанбул до Лондон.

Ръс Кук  тича по целия свят, влюбва се в Африка и взема решение - желае да прекоси континента. Пеша. Никой не е правил това преди него.

Планът не е просто физическо предизвикателство. Заявленията за визи се бавят, маршрутът през Сахара би трябвало да е добре плануван. На 22 април 2023 година пътуването му най-сетне стартира в Кейптаун.

Снимка: Ройтерс

Той минава по крайбрежието на Южна Африка, през пустинята на Намибия до Ангола. Ръс има вяра, че може да реализира задачата си за 270 дни. В края на юни обаче, след 2900 километра, той и неговите спътници са нападнати от бандити, носещи оръжия. Те лишават документите му, парите и кредитните карти.

След насилствената отмора Кук продължава да бяга – всеки ден изминава дистанцията на маратон. В тропическите гори на басейна на река Конго той губи другарите си и остава без храна и питиета.

„ Мислех си, че това е всичко, че всеки миг ще изчезна някъде в джунглата. “ Местните хора обаче му оказват помощ.

Тогава се оказало, че британецът е получил хранително отравяне и бъбречна зараза, има кръв в урината си, а по-късно и има непоносими болки в гърба.

Снимка: Ройтерс

Въпреки всичко Кук продължава да тича и сходно на Форест Гъмп от едноименния филм, постоянно има хора, които се причисляват към него и му вършат компания за известно време.

В неделя вечерта той реализира задачата си – доближава Тунис, и гордо разгласява в Инстаграм: „ Първият човек, който мина през цяла Африка пешком. Мисията е изпълнена ".

Кук финишира в най-северната точка на Тунис -  Рас ал Абиад, където е посрещнат от радостни възгласи.

Бягането на британеца има и благотворителен темперамент. Чрез него той съумява да събере към 641 000 евро дарения за благотворителните организации Running Charity и Sandblast. Средставата ще бъдат употребявани за чиста питейна вода в Африка.

„ Сега съм малко изтощен “, споделя Кук след 352 дни на неуморно тичане.

Той е минал през през Намибия, Ангола, Демократична република Конго, Република Конго, Камерун, Нигерия, Бенин, Того, Гана, Кот д' Ивоар, Гвинея, Мавритания, Алжир, преди да стигне до крайната си точка – Тунис.

Снимка: Ройтерс

Кук разяснява още в обществените мрежи, това предизвикателство е било " безспорно най-трудното в живота ", само че и " голяма чест ".

" Във всяка една страна, в която бяхме, видяхме невероятни хора, които ни посрещнаха с обич и добрина. Човешкият дух е нещо прелестно. Много съм признателен за тези прекарвания и несъмнено бих насърчил всеки да тръгне на сходно премеждие, без значение по какъв начин ви наподобява то. Благодаря на хората от Африка, че бяха такава невероятна част от това пътешестване ", разяснява Кук, представен от ДПА.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР