Брифинг по повод нашумелия случай с арестуваните двама полицаи от

...
Брифинг по повод нашумелия случай с арестуваните двама полицаи от
Коментари Харесай

Брифинг на Окръжна прокуратура- Благоевград! Скандални подробности около ареста на двама полицаи-рекетьори

Брифинг във връзка нашумелия случай с задържаните двама служители на реда от ГДНП, желали рушвет от водачи по Е 79 даде през днешния ден прокурор Ивайло Филипов. Ето детайлностите от прокуратурата

На 17 ноември двама чиновниците били командировани в Благоевградса област по линия на контрола на придвижването по пътищата и на ротационен принцип като предварителна защита против корупцията в системата на Министерство на вътрешните работи. На същата дата е изпратен патрул с посочената законова цел, само че вместо това служителите на реда са се отклонили доста от служебните си отговорности.

Към 15 часа в същия ден в посока Банско – Симитли, служителите на реда забелязали в насрещното, че се движи МАН с дървесина. По думите на чиновниците, камионът бил във очевидно „ разнебитено положение “. Това ги предизвикало да извърнат придвижването си и със светлинен сигнал да спрат автомобила. Установено е при инспекция, че професионалната карта за подготовка на лидера е изтекла.

Това ги стимулирало да обяснят на лидера, че санкцията е към 1800 лева и предстоят тежки наказания за него. Тази глоба може обаче да бъде осъществена от ДАИ, а не от тези чиновници, които охраняват придвижването и уведомяват способените служби.

Водачът мощно обезпокоен, попитал по какъв начин може да се работи и дали не може по различен метод да се реши въпросът. Единият служител на реда споделил, че в случай че става дума за 10-20 лева няма потребност от диалог. Шофьорът декларирал, че има в себе си 500 лева Другият чиновник на Министерство на вътрешните работи забелязал, че натоварената дървесина – бук, имало и дъбови. Всички били с контролна марка от РДГ. Въпреки това служителите на реда споделили на лидера да звънне на шефа си, тъй като имало разминаване сред транспортния билет и наличната дървесина.

Шефът на дърводобивната компания дошъл от Гоце Делчев на мястото. Докато той пътува единият служител на реда споделил на водача: „ Хайде в този момент да оправим твоята санкция “. Водачът поставил парите в документите за автомобила и ги дал на полиция. Служителят на Министерство на вътрешните работи взел сумата от 500лв. На пристигналия предприемач е обяснено, че глобата за противозаконен рандеман на дървесина е 20 000 лева

предприемачът обаче не се подал на изнудването,знаейки че не е в нарушаване им споделил " да вършат каквото решат “. Единият от служителите на реда вметнал, че въпросът може да бъде решен против 1500 лева Собственикът на компанията отказал и те го пратили в колата му „ да си намерения “, а полиците щели да се обадят на чиновници на РДГ, с цел да създадат инспекция. Междувременно още веднъж викнали шефа и попитали дали е размислил.

Управителят на компанията споделил, че пари няма да даде. Последвало друго предложение на един от двамата служители на реда „ да се срещнат по средата на сумата “. Шефът бил сърдит и споделил да конфискуват всичко, че няма проблем, че ще понесе каквото би трябвало. Товарният автомобил е бил превозен до РДГ – Разлог. Превозният билет бил за 22 кубика бук, само че сред нея имало и 2 кубика дъбови дървета. Буковите и дъбовите дървета са на една цена, само че дъбовите не са отразени в транспортния билет. Фирмата е изрядна откъм документи за рандеман на дървесина. Горските са освободили дървесината без глоба.

Служителите на Министерство на вътрешните работи са си тръгнали за София, само че при Градево и махала „ Кърджалийска “ видели кола „ Опел Астра “, която спрели със звуков и светлинен сигнал. Поискали документи за инспекция на лидера – от Симитли, пътувал с 12-годишното си внуче. Връщали се от Банско, откъдето купили новородено теленце. Документите на водача били постоянни, само че служителите на реда видели теленцето. Служителите споделили, че лидерът е в нарушаване, тъй като транспортира теле без ушна марка.

Санкцията била към 2000 лева и конфискация на автомобила. Водачът споделил, че ще пусне телето да избяга по полето, само че не желае да му конфискуват колата и няма пари. Служителите видели, че детето слуша и един от тях споделил на момичето да затвори прозореца. Служителят помолил детето да възпламени автомобила, с цел да може да задейства системата и да се затвори прозореца. Водачът споделил още веднъж, че има единствено 100 лева

„ Вдигни мизата “, заповядали ченгетата. Поискали 500 лева Той споделил, че живее наоколо – в кв. „ Ораново “, и оттова ще даде парите. Те не знаели този квартал и се съгласили да го последват. Междувременно лидерът се обадил на щерка си да задели парите, избрани от фамилията преди този момент за пазаруване на дърва. Разбрали се чиновниците на Министерство на вътрешните работи да го чакат на входа на квартала. Водачът е взел парите от щерка си и ги дал в ръката на един от чиновниците през прозореца на колата.

Служителите са се прибрали в София към 21, 45 ч. Служебният автомобил, с който пътували, не е екипиран с видеонаблюдение, каквото обвързване имат всички служебни коли, нямал и GPS. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17. 11. липсват.

" Тези чиновници не са следени, а те самите би трябвало да реализират надзор против корупцията. Благодаря на жителите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат тъжби в районните ръководства на Министерство на вътрешните работи ", сподели прокурор Ивайло Филипов. Сигнал е подаден от сина на жителя от Симитли на телефон 112.

Имало е и опасност: „ И да не смееш да кажеш нЕкъде, тъй като ще те намерим “, отправена към жителя на Симитли, добави прокурорът.

При първият случай не се е стигнало до подобен стрес, защото притежателят на компанията е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, неговият водач споделил, че е дал 500 лева на служителите на реда. и тогава шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

" Този длъжностен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави инспекции и петте пъти не е бил екипиран с нужните проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са работили като сътрудниците си поради неналичието на следене на автомобила. Прокуратурата е известена едвам на идващия ден ", сподели Филипов.

Той разгласи, че казусът е докладван още същата нощ в ОДМВР – Благоевград, към 22 ч. " За мен стои въпросът за какво незабавно не е докладвано на прокуратурата и за какво се е почнало със снемане на пояснения, а не с разпити директни на жителите. На този въпрос би трябвало да бъде пожелан отговор. За мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР – Благоевград, имената на чиновниците ни бяха предоставени на петия ден след случаите от ГДНП ", сподели прокурорът.

Лицата са арестувани в София на 24-и ноември от чиновници на „ Вътрешна сигурност “.

ОДМВР – Благоевград е поискала справката незабавно кои са били на промяна по време на двата случая, само че тя е забавена от Главната дирекция.

Двамата чиновници са в системата на Министерство на вътрешните работи от 15-17 години.

Полицаите отхвърлят, че са взимали пари, обяснили, че това е акция против тях, тъй като „ изпълнявали добросъвестно отговорностите си “.

Прокурор Филипов прикани жителите да бъдат бдителни и да алармират за всяка неморална постъпка. Да не се отхвърлят, тъй като те разчитат на тях.

Бетина Григорова


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР