Бретон Шпаньолът е перфектен ловец и ако ловът е вашето

...
Бретон Шпаньолът е перфектен ловец и ако ловът е вашето
Коментари Харесай

Бретон Шпаньол

Бретон Шпаньолът е съвършен ловджия и в случай че ловът е вашето занимание, това е кучето, което е уместно за тази цел. Но с изключение на като ловджия, Бретон Шпаньол се демонстрира прелестно и в ролята си на домакински любим, тъй като е добросърдечен и подарява стопанина си с цялата си обич.

История на Бретон Шпаньол

Френските кинолози нямат едно мнение за произхода на породата Бретон Шпаньол. Според някои от тях името на породата потвърждава, че тя произлиза от испанските птичари. Други експерти по кинология са на мнение, че името на породата произлиза от френски глагол, който значи разтягане, а това е особено за ситуацията на тялото на кучето по време на лов. Бретон Шпаньол, именуван още Епаньол Бретон, е известна във Франция още от Средновековието.

На гоблени и картини от XVII век са изобразени кучета от тази порода. До 1850 година на никое място в профилираната литература не е упоменато името на породата Бретон Шпаньол. В средата на XIX век то е упомената от англичанин, който посещавал постоянно Франция. За пръв кучета от породата Бретон Шпаньол се появили на ревю през 1896 година. През 1907 година във Франция е основан клубът на притежателите на Бретон Шпаньол и малко по-късно е одобрен стандартът на породата. Кучето е наречено Бретон Шпаньол на името на френската област Бретан, където тези животни са били доста публикувани.

Стандарт на Бретон Шпаньол

Мъжкарите от породата Бретон Шпаньол доближават до 51 сантиметра височина и тежат до 15 кг, а женските са високи до 47 сантиметра и са тежки до 10-12 кг. Муцуната на Бретон Шпаньол е издължена и напълно леко изострена. Носът е в синхрон с оцветяването на кучето и може да е черен, жълтеникав или червеникав. Ушите са клепнали, покрити с дълга вълниста четина.

Опашката на Бретон Шпаньол би трябвало да е дълга към 10 сантиметра. Позволява се купиране, само че за най-хубави екземпляри се считат тези, които са родени с по-къса опашка, която не е належащо да се реже. Козината на Бретон Шпаньол е мека и леко вълниста. Според стандарта тя може да е рижава с бяло, кафеникава с чяло и черна с бяло. Крайниците на Бретон Шпаньол са издължени и фини, и все пак доста мускулести. Гръдният панер на кучето е развъртян добре, коремът е спретнат, а главата постоянно е вдигната гордо. Очите могат да са както тъмни, по този начин и златисти на цвят.

 Порода Бретон Шпаньол

Грижи за Бретон Шпаньол

Бретон Шпаньол е доста интензивно куче и има потребност от опция да тича и да изразходва силата си, с цел да се усеща добре. Перфектно е, в случай че то може да взе участие в същински лов, само че в случай че това е неосъществимо, кучето има потребност да играе на игри, които да имитират лова. Ако се отглежда в апартамент, Бретон Шпаньолът постоянно би трябвало да бъде извеждан на дълги разходки. Козината на Бретон Шпаньол има потребност от постоянно разресване, с цел да не се сплъстява. Бретон Шпаньол е добре да бъде къпан пет-шест пъти в годината, само че с подобаващ кучешки шампоан, който да не повреди защитния пласт на козината на кучето.

Обучение на Бретон Шпаньол

Бретон Шпаньол е доста мъдро куче, само че ще се пробва по внимателен метод да господства над стопанина си още като малко. Затова е добре образованието му да стартира на към два месеца. Бретон Шпаньол ще научи команди, стига да се подхожда изрично, само че без физическо принуждение.

Хранене на Бретон Шпаньол

Бретон Шпаньол може да се храни както с качествени натурални артикули, по този начин и с гранулирани храни и консерви, които му обезпечават задоволително протеини, с цел да поддържа мускулатурата си в съвършено положение. Ако решите да давате на Бретон Шпаньол натурални артикули, осигурете на любимеца си задоволително витамини и минерали, с които да попълня запасите на организма си от значими субстанции. Не се дава прясно мляко, овнешко и свинско месо, сурова риба и прекомерно мазна храна на кучетата от тази порода.

Не е целесъобразно да се храни Бретон Шпаньол с пикантни, сладки, тестени и пържени храни. Добре е да се добавя менюто на този чевръст ловджия с разнообразни типове зеленчуци и плодове, кисело мляко, извара, сварен ориз, попарени овесени ядки, твърдо сварени яйца. От месото се предлагат пилешкото, пуешкото, дивечът, агнешкото и телешкото, както и техните субпродукти, само че не и преди да са били сварени или изпечени.

Заболявания на Бретон Шпаньол

Бретон Шпаньол може да страда от тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите, както и от разнообразни проблеми, свързани с козината. Бретон Шпаньол може да страда от приплъзване на стомаха, по тази причина би трябвало да се внимава и да не се позволява на кучето да скача и да тича на огромни дистанции два часа след щедро хранене.

 Куче Бретон Шпаньол

Любопитни обстоятелства за Бретон Шпаньол

Френският клуб на притежателите на Бретон Шпаньол характеризира кучетата от тази порода по следния метод: най-много качества в най-малко размер. Когато е на лов, Бретон Шпаньолът се държи като сетер, само че за разлика от него може да се катери по непристъпни за сетера скали и да прекосява бързо пресечена околност. Бретон Шпаньолът не се опасява от височини и с лекост се катери по скалите като дива коза. Ако ловът е във висока трева, по време на следенето на дивеча Бретон Шпаньолът не стопира да тича и понякога скача над тревата, с цел да не изпуска дивеча от взор.

Бретон Шпаньолът постоянно получава контузии по време на лова, най-вече от това, че се удря в камъни или закача трънливи клони, само че това не въздейства върху лова и кучето продължава да преследва дивеча. Бретон Шпаньолът е извънредно устойчив и може да тича на огромни дистанции, без да се изморява. Добре развитата му мускулатура разрешава животното да тича бързо. Бретон Шпаньолът е незаместим за ловците. Той съумява да откри отстреляния дивеч или самичък го намира.

Бретон Шпаньолът е доста чистоплътен и даже когато се връща от лов, не излъчва присъщата за множеството кучета миризма. Той почиства козината си самичък и откакто оправи външния си тип, може да се настани на чисто място. Бретон Шпаньол с лекост става другар освен с други кучета, само че също по този начин и с котки, в случай че живее с тях. Но на открито може и да подгони някоя котка.

Недостатъци на Бретон Шпаньол

Сред минусите на Бретон Шпаньол е фактът, че в случай че кучето не изразходва силата си, може да прояви деструктивно държание. Бретон Шпаньол би трябвало да бъде извеждан на мотив, а когато се пуска да потича на независимост, да се внимава да не се загуби в гонене на някоя дребна животинка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР