Бременността при кравите и юниците започва след заплождането им и

...
Бременността при кравите и юниците започва след заплождането им и
Коментари Харесай

Грижи за бременни крави

Бременността при кравите и юниците стартира след заплождането им и продължава към 285 дни. Дали кравата е бременна се ревизира посредством ректално проучване, биологични и химични способи.

Грижите на фермера по отношение на разплождането на стадото му стартират още преди момента на заплождане. Юниците би трябвало да бъдат заплодени в точния момент, а отговорността за това е на стопанина им. Добре определеният миг въздейства благотворно върху живото тегло и положението на първото заплождане. Икономически преференциално е кравата да се заплоди сред 60 - ти или 80-ти ден след отелването.

Тъй като процесът на основаване на поколение се съпътства с промени в работата на сърдечно-съдовата система, промени в хормоналните равнища, са нужни по-специални грижи за бременното животно.

На първо място промени са нужни в храненето на кравата. Необходимо е да се усилят протеините в храната, защото той заляга в 70 % от тъканите на плода. Достатъчни равнища на витамин А и витамин Д подсигуряват вярно развиване на плода.

Основата на фуража би трябвало да бъде сено от фасул и силаж с високо качество. Сочната храна в диетата е от огромна изгода. През лятото бременните крави се водят на паша.

Времето за вървене на бременните крави през студения сезон би трябвало да се понижи, само че не и да се приключи. Застоят може да докара до патологии на плода. За неприятното време би трябвало да има зони за разходка, предпазени от неприятните климатични условия, където всяка крава се нуждае от 8 квадратни метра.

Обичайна процедура е 2 месеца преди отелването кравите да се изсушават, с цел да се приготвят за отелването. Този интервал се назовава сухостоен и тогава те се извеждат от състава на групата и се отглеждат настрана. Сухостойните бременни крави се нуждаят от 2-3 часа разходка дневно.

Около две седмици преди отелването кравите се водят в родилното помещение, където остават и 10 дни след раждането. Там се отглеждат в боксове, като се обръща изключително внимание на храненето и постелята.

 Грижи за бременни крави

При обикновено отелване процесът трае 1-2 часа, а фермерът би трябвало да бъде подготвен да помогне на кравата и новороденото. Ако след указаното време кравата ви не е родила, би трябвало незабавно да се намеси ветеринарен експерт. Като първа помощ след раждането би трябвало да се почисти носа и устата на телето, с цел да може да диша и да се отреже пъпната шнур, в случай че не се е скъсала сама.

Малкото теленце се оставя до майката, с цел да го оближе. После се предизвиква, с цел да стартира да суче коластра. Кравата би трябвало да се следи още 3-4 часа, с цел да изхвърли плацентата. Ако това не стане естествено, нужно е да се намеси експерт.

След раждането кравата е изтощена, податлива е на инфекции поради което би трябвало да остане под наблюдаване и да се следи нейното здравословно положение. Изпълнението на всички условия подсигурява крепко и пламенно поколение.

Ето още обстоятелства за кравите!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР