Брекзит лишава Лондон от титлата Финансов център №1 в света

...
Брекзит лишава Лондон от титлата Финансов център №1 в света
Коментари Харесай

Ню Йорк измести Лондон като световен финансов център №1

Брекзит лишава Лондон от купата Финансов център №1 в света в настоящия рейтинг на консултантската компания компании Z/Yen Group Ltd – Global Financial Centres Index (GFCI).

Начело излиза Ню Йорк, като оставя английската столица на втора позиция. Американският мегаполис събира 788 пункта против 786 за английската столица.

София дебютира за първи път в рейтинга и попада на 97-о място от общо 100. След нея са Атина, Тринидад и Тобаго, Далян (Китай).

На трето място в показателя е Хонконг, който следва Ню Йорк и Лондон по петите със 783 точки. Челната петица допълват Сингапур, следван от Шанхай, който измества Токио на пето място.

В първата десетка влизат още Сидни, Пекин, Цюрих и Франкфурт, който се изкачва с 10 позиции нагоре. Те, надлежно изместват от Топ 10 Торонто, Бостън и Сан Франциско, които се подреждат на 11-о, 12-о и 13-о място.

Дебютант в рейтинга е и Кейптаун, който се подрежда напряко на 38-о място.

Global Financial Centres Index е оповестен за първи през 2007 година и се обновява на всеки 6 месеца. Мнение дават 2400 специалисти. Индексът регистрира 5 групи индикатори – бизнес конюнктура, финанси, инфраструктура, човешки запаси и известност.

За новия показател Z/Yen е проучила 110 града в целия свят, като 10 от тях не са включени в рейтинга. Ню Йорк не за първи път е отпред в рейтинга, означават създателите на изследването.

За район Западна Европа, отличниците са Цюрих, Франкфурт, Амстердам, Виена и Милано, които се придвижват доста напред в класацията. Тези центрове могат да се окажат главните бенефициенти на запас и капацитет, концентриран до неотдавна в Лондон. Изненадващо, макар очевидния триумф в привличането на нов бизнес, Дъблин, Мюнхен, Хамбург, Копенхаген и Стокхолм минават надолу в класацията, отразявайки явно възгледите на респондентите за бъдещите им вероятности.

В район Северна Америка, като се изключи водача в класацията Ню Йорк, водещите финансови центрове бележат общ спад, макар положителните позиции и растежи на Лос Анджелис и Вашингтон.

За сметка на това, общо положително показване има район Азия / Тихия океан със постоянните растежи на Шанхай, Сидни, Пекин и Гуанджоу и други

В район Източна Европа и Централна Азия особено се означават като обилни достиженията на Астана, която започва публично своя финансов център през юли и се показва извънредно мощно за подобен къс интервал от време, Будапеща, Санкт Петербург и Талин.

Положителни придвижвания нагоре се следят и в район Близък Изток и Африка, изключително при центрове като Дубай, Абу Даби и Доха.

В Латинска Америка и Карибския басейн са налице смесени резултати. Бермудите, Сао Пауло, Мексико Сити и Рио де Жанейро се показват мощно, до момента в който други центрове падат надолу в класацията.

Вижте цялата ранглиста ТУК
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР