Бразилският здравен регулатор прекрати временно клиничните изпитвания в страната на

...
Бразилският здравен регулатор прекрати временно клиничните изпитвания в страната на
Коментари Харесай

Тежък страничен ефект спря временно изпитванията на китайската ваксина |

Бразилският здравен регулатор приключи краткотрайно клиничните изпитвания в страната на китайската евентуална ваксина срещу COVID-19 на " Синовак " поради тежък непряк резултат, заяви Ройтерс.

Решението изненада уредниците на тестванията, съгласно които е имало смъртен случай, само че той не е обвързван с имунизацията.

Здравният регулатор Анвиса заяви, че случаят е от 29 октомври, само че не посочи дали е настъпил в Бразилия или в друга страна. Не бе обявено и за какъв интервал се приключват изпитвания.

" Решението е обвързвано със смъртен случай ", сподели Димас Ковас, началник на медицинския проучвателен институт Бутантан в Сао Пауло, който провежда изпитванията на имунизацията. Той добави, че съгласно него решението на регулатора е необичайно, " тъй като смъртният случай не е обвързван с имунизацията ".

" В момента имаме над 10 000 доброволци и е допустимо да настъпят смъртни случаи... Този случай няма отношение към имунизацията и по тази причина в този момент не е моментът да се приключват тестванията ", сподели Ковас през локалния тв канал " Култура ".

От " Синовак " към този момент няма коментар. Ваксината на китайския производител бе подложена на критика от бразилския президент Жаир Болсонаро. Той постоянно показва отношение против Китай и бе декларирал, че федералното държавно управление няма да купи имунизацията.

В понеделник обаче той направи оттегляне от тази позиция и сподели, че държавното управление ще купи имунизациите, които са получили утвърждение от здравното министерство и от регулатора Анвиса.

Не е извънредно клинични изпитвания да се приключват краткотрайно, когато доброволец заболее. Тогава уредниците на проучването ревизират дали положението е обвързвано с лекарството, което се изпитва.

Ваксината на " Синовак " е една от трите пробни ваксини против COVID-19, която се дава в Китай на стотици хиляди хора в границите на стратегия за незабавно приложение. На 20 октомври формален китайски представител заяви, че при клиничните изпитвания не са регистрирани съществени странични резултати.

Индонезийската държавна фармацевтична компания " Байо Фарма " разгласи в това време, че изпитванията на имунизацията на " Синовак " не престават без проблеми. Компанията няма желание да стопира тестванията, в които вземат участие 1600 души, заяви неин представител.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР