Бразилският Върховен съд прие искането на главната прокуратура на страната

...
Бразилският Върховен съд прие искането на главната прокуратура на страната
Коментари Харесай

Разследват бившия бразилски президент Болсонаро за бунта на 8 януари

Бразилският Върховен съд одобри настояването на основната прокуратура на страната и включи някогашния президент Жаир Болсонаро в кръга на лицата, които се проверяват за подстрекателство на протеста в столицата Бразилия на 8 януари, съобщи Асошиейтед прес.

Миналата неделя недоволни от изборните резултати последователи на Болсонаро щурмуваха Народното събрание, президентския замък и постройката на Върховния съд.
Като основа за настояването си прокурорите от неотдавна образуваната група за битка с антидемократичните дейности показват видео, оповестено от Болсонаро два дни след безредиците. Във видеото се твърди, че президентът Лула да Силва не е определен от гласоподавателите, а посочен от Върховния съд и бразилската изборна комисия.

Освен това видео до момента Болсонаро се въздържа от мнения на изборите след изборната си загуба на 30 октомври. Той обаче преди вота неведнъж изрази подозрение в надеждността на системата за електронно гласоподаване в страната, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени посредством машините. Също по този начин някогашният президент по този начин и не призна изборното си проваляне.

Според прокурорите, въпреки че Болсонаро е разгласил видеото след протестите, наличието му е задоволително да обоснове следствие на държанието му преди тях. Бившият бразилски президент изтри видеоматериала на сутринта след публикуването му.

Властите проверяват кой е направил допустимо радикалните последователи на Болсонаро да нападат органите на властта в опит да реализират анулация на изборните резултати. Сред обектите на следствието са тези, които са платили за превоза на участниците в безредиците, както и чиновници по сигурността, които може да са улеснили протеста с бездействието си.

Засега изключително внимание е концентрирано върху Андерсон Торес, някогашен министър на правораздаването при Болсонаро, който на 2 януари стана шеф на службите за сигурност в столицата, само че беше в Съединени американски щати в деня на протеста. Според съдията Алешандри де Мораис Торес е уволнил свои подчинени, след което е напуснал страната преди протеста, което приказва, отново съгласно съдията, че той съзнателно е подготвял условия за безредиците.

През тази седмица Върховният съд подреди Торес да бъде арестуван и стартира следствие на дейностите му, които са избрани като " незаконно безучастие и скрит план ". Торес отхвърли обвиняванията и на 10 януари написа в Туитър, че ще се върне в Бразилия, с цел да се отбрани, само че това към момента не се е случило.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР